Akkumulátor Blog

Sóból készülne a világ legolcsóbb akkuja

2013.11.15

Az aranyáron mért lítium kiváltását célozza egy új kutatás, amely szerint a fillérekért rendelkezésre álló nátrium-klorid biztosítaná a tartóselemek új generációjának alapanyagát. A probléma olyan nehéz, mint egy elefántot áttuszkolni a szobaajtón.

A lítiumion-elem több százszor újratölthető, és jó hatásfokkal adja le az energiát, ezért használatos manapság a mobiltelefonoktól a laptopon át a villanyautókig számos eszközben. Ám igen drága, mert a lítium előállítása bonyolult: vagy vulkáni kőzetekből, vagy ásványvízből, kiszáradt tavak medréből kell kivonni.

Ára ráadásul tovább nőhet az elektromos járművek terjedésével, ami fölhajtja a keresletet.

“A lítium ugyanolyan stratégiai kérdéssé válhat, mint a kőolaj” – mondta Reza Shahbazian-Yassar, a Michigani Tudományegyetem oktatója, aki ezért a közönséges konyhasóból, azaz nátrium-kloridból kivont nátriummal kezdett kísérletezni.

A lítium elektrokémiai potenciáljához (-3,045) a nátriumé hasonlóan magas (-2,714), azaz megközelítően jó helyettesítőként volna használható tartóselem készítésére. Egyetlen probléma van vele: a nátriumatomok 70 százalékkal nagyobbak a lítiumatomokhoz képest. Márpedig az óriási molekulák miatt hamarabb elhasználódnak a vezető elektródák. “Olyan, mintha egy elefántot próbálnánk áttuszkolni a szobaajtón. Sikerülni fog, csak közben lebontja a lakást” – mondta a kutató.

Most Shahbazian-Yassar az elemek atomi szintű működését tervezi feltárni töltés és használat közben. (Az elektronmikroszkópos vizsgálatokat az amerikai Nemzeti Tudományos Alap négyszázezer dolláros ösztöndíjjal támogatja.) Így állapíthatja meg, hogy milyen környezetben lehetséges nátriumot alkalmazni szárazelemben a töltés tárolására.

A sóelemnek nem kell ugyanolyan jónak lennie, mint a lítiumionos típusnak: gyengébb teljesítménnyel is versenyképessé teszi az olcsósága. Így szélesebb körben válna elérhetővé az elektromos járművek alkalmazása, ami nagymértékben csökkentené a fosszilis üzemanyagoktól való függőséget. “Ez a környezetszennyezést is mérsékelné, főleg, ha az új sóelemeket megújuló forrásból származó, tiszta energiával lehetne tölteni” – mondta a kutató.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2008.06.27

Akkumulátor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából Az akkumulátor energiatároló berendezés, amely töltéskor a bevezetett villamos energiát vegyi energiává alakítja át, vegyi […]

további részletek
2008.10.08

Megérkezett a lítium-ionos akkumulátorok utódja?

A ZPower tesztelés alatt álló akkumulátora 30 százalékkal nagyobb teljesítményt és biztonságosabb működést ígér a hagyományos lítium-ionos egységekhez képest. A […]

további részletek
2013.07.05

Megvan az örök életű mobiltelefon akkumulátor

Egy amerikai egyetemi hallgató találmánya lehet a megoldás a mobiltelefonok hamar kimerülő akkumulátoraira. Az arizonai Phoenixben megrendezett Intel International Science […]

további részletek
2013.10.15

Átlátszó és hajlékony Li-ion akkumulátor a jövő mobiljaiba

Az eddigi átlátszó, és nagyon vékony koncepció telefonok egyik problémája az akkumulátor volt. Számos próbálkozás volt már olyan telefonok előállítására, […]

további részletek