Sószemnyi akkumulátort terveznek

A hosszútávú cél egy olyan akkumulátor, ami nem nagyobb egy sószemnél.

Az amerikai védelmi minisztérium kutatórészlege mikroszkopikus méretűre zsugorítaná a lítium-ion akkumulátorokat. A cél elérése érdekében a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói új elektrolit kifejlesztésén dolgoznak.

Az úgynevezett Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) programjának célja, hogy a lítium-ion akkumulátorokat alkalmassá tegye például mikroszenzorok energiaellátására. A megfelelő háromdimenziós felépítéssel ugyanis igen kompakt, mégis nagy teljesítményű akkumulátorok hozhatók létre. A teljesítmény és az energiasűrűség tehát alapvetően nem változna, csak a méret – magyarázta Jane Chang, az UCLA szakembere a Der Standard osztrák lap szerint.

A kutatók leginkább speciális nanodrótok segítségével kívánják ezt elérni, amiket úgy rendeznek el, hogy a felület viszonya a térfogathoz képest lehetőleg nagy legyen, és ezzel az elérhető energiasűrűség is. Ezeket a nanodrótokat vonják be az új, szilárd elektrolittal, egy lítium-alumínium-szilikáttal. Ehhez egy különleges eljárást alkalmaznak, hogy a bevonat atomvékonyságú legyen.

Jane Chang a kutatási eredményeket az American Vacuum Society 57. nemzetközi szimpóziumán mutatta be. Persze ezek csak az első lépést jelentik a sószemnyi akkumulátorok megvalósításában. Mert bár létezik már néhány a szükséges alkotóelemek közül, a működő prototípus előállításáig még sok munka van hátra.

MTI
2010. október 30., szombat 11:08

Kapcsolódó témák

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük