Akkumulátor Blog

Szándékos gyártási hibák miatt mennek tönkre az elektromos készülékek

2013.06.05

Egy német tanulmány szerint egyes gyártók előszeretettel használnak gyenge minőségű alkatrészeket, szándékosan lerövidítve ezzel az elektromos készülékek élettartamát.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a gyártók egyre újabb és fejlettebb gépekkel árasztják el a piacokat. A felhasználók tapasztalatai szerint azonban ezek a készülékek hamarabb mennek tönkre elődeiknél.

A Saarbrücker Zeitung cikke szerint, Stefan Schridde fogyasztóvédelmi szakember és Christian Kreiss közgazdász tanulmányukban arra az eredményre jutottak, hogy számos alkalommal szándékosan, a gyártók által generált gyenge pontokon bukkannak fel a meghibásodások.

Ezzel el is jutottunk a vásárlók szándékos megtévesztéséhez. A vizsgálat leginkább nyomtatókra, fejhallgatókra, mosógépekre, elektromos fogkefékre és hasonló termékekre terjedt ki. A tanulmány konkrétan fel is sorolja mely vizsgált termékeknél alkalmazhattak a gyártók tudatosan olyan gyenge minőségű alkatrészeket, amelyek idő előtti meghibásodásokat okozhattak.

Éves szinten több milliárd euróra rúghat az az összeg, amit a fogyasztók az egyre gyakrabban meghibásodó készülékeik pótlására fordítanak. Németországot figyelembe véve, a tanulmány modellezte a jelenséget és évi 137 milliárd eurós összeget állapított meg a trükkösen meghibásodó gépek pótlásával kapcsolatban.

A tanulmányban több mint 2000 esetet vizsgáltak meg. Nyomtatóknál például sok esetben találtak olyan belső számlálót, amely egy bizonyos érték elérése után a nyomtató meghibásodását jelzik. A számláló visszaállítása után a nyomtatók a legtöbb esetben hibátlanul működtek tovább. Laptopok esetében a beépített alkatrészek gyakran ragasztottak, ami jelentősen megnehezíti a cserét vagy a javítást. Az elektromos fogkeféknél általában a beépített, természetesen cserélhetetlen akkumulátor adja meg magát idő előtt. A mosógépek esetében az alultervezett fűtőszálak jelentik a leggyakoribb meghibásodási forrást.

A vizsgálat nem csak a drága elektronikai eszközökre terjedt ki. Hasonló visszaéléseket találtak egyszerű cipzárak, cipősarkak, textíliák vagy irodai székek esetében is.

A vásárlók megtévesztése mellett az így keletkező hatalmas mennyiségű hulladék kezelése is a megoldandó feladatok közé tartozik. Németországban a törvényhozók már a minőségi és garanciális előírások szigorításán dolgoznak, így talán kevesebb szemét kerül majd a polcokra és a fogyasztókhoz.

Ódor Tamás
GlobalFX.hu


Kapcsolódó információk

2008.08.27

Lítium alapú akkumulátorok

A hatvanas években kifejlesztett nikkel-kadmium akkumulátorokat, majd a nyolcvanas években megjelent nikkel metál-hidrid akkumulátorokat egyre több területen váltják fel a […]

további részletek
2008.11.19

Szerves anyagokból épül fel az új akkumulátor

Az NEC Corporation munkatársai új típusú tölthető akkumulátort fejlesztettek ki, mely javarászt szerves anyagokon alapul. Az új áramforrást főleg számítástechnikai […]

további részletek
2013.07.15

Tíz tipp, hogy ne kelljen az okostelefont naponta tölteni

„Egy kis odafigyeléssel akár egy nappal is meghosszabbíthatjuk mobilunk, táblagépünk üzemidejét, így nem szükséges azt akár naponta tölteni” – hívja […]

további részletek
2013.04.05

Galaxy IV akkumulátor NFC támogatással

Integrált NFC modullal érkezik dél-koreai gyártó újabb készülékekhez szánt akkumulátora. Az előzetes információk szerint a Samsung és az Apple újabb […]

további részletek