Akkumulátor Blog

Szenzációs bejelentés az IBM-től, készül a tengervizes akkumulátor

2020.08.05

A tengervízben található anyagok felhasználásával alakítaná át az IBM mindazt, amit eddig a világ a kémiai alapú energiatárolásról tudott. A vállalat azt ígéri, egy éven belül elkészülhet új akkumulátoruk prototípusa, mely, ha beválik, megszüntethetné a kitettséget a különböző fémek és az iparban használt nyersanyagok irányába.

Többek között az NS Energy is beszámol arról, min dolgoznak az IBM Research boszorkánykonyháján a kutatók: tengervízből kivont, abban oldott anyagok felhasználásával helyettesítenék a most az akkumulátorok gyártásánál használt különböző fémféléket.

Az IBM egyelőre a projekt elején jár, de nyilatkozatai optimuzmusról árulkodnak. A cég egy szakmai blogon tette közzé az első információkat a tengervíz felhasználására épített akkumulátor koncepciójáról, és az mondják, jelenlegi meglátásaik szerint, csakhamar felveheti a versenyt a lítium-ionos technológiájú eszközökkel.

Sőt, a kutatók szerint akár optimálisabban is lehet majd azokat használni, mint a mostani megoldásokat.

Állításuk szerint a tengervizes akkumulátorok alacsonyabb költséggel előállíthatók, töltési idejük gyorsabb (kevesebb mint öt perc alatt eléri a 80 százalékos szintet), és akár nagyobb teljesítmény leadására is képesek lehetnek, mint a lítium-ion társaik. S nem utolsó sorban: kevésbé gyúlékonyak.

Jeff Wesler, az IBM Research alelnöke a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy

céljuk az első működő prototípus elkészítése egy éven belül.

Az akkumulátor kialakítása során nem használnak se kobaltot, se nikkelt a katód anyagához. Helyet kap viszont abban egy új összetételű folyékony elektrolit, mely sokkal jobb paraméterekkel bír, mint a korábbiak. Kidolgoztak továbbá olyan, új összetételű anyagokat is, melyeket korábban soha nem használtak még az energiatárolásban, és amik alkotóelemeit a tengervízből, azaz környezetbarát forrásból és módon tudják nyerni.

Ha az IBM sikerrel jár, annak órási jelentősége lehet az energiatárolás jövőjében.

Megoldásuk ugyanis jóval környezetkímélőbb, mint a különféle nehézfémek illetve átmeneti fémek kitermelése és felhasználása a gyártásban napjaink akkumulátoraihoz.

A most használt alapanyagok kitermelése ugyanis – jelzi az IBM – rendkívül invazív, azaz jelentős környezeti terheléssel jár úgy, hogy a források nagyja nem újul meg. De a kérdéskörhöz hozzátartozik az is, hogy sok kitermelési illetve bányászati munkához rendszeres és tömegesen előforduló jogsértések is előfordulnak egyes vállalatokhoz köthetően. Ahogy az Origo arról beszámolt, nemrégiben kongói családok pereltek be öt nagy amerikai vállalatot azzal a céllal, hogy kimondassák azok felelősségét a kongói kobaltbányákban történt tiltott gyerekmunka és ehhez kapcsolódóan, több kiskorú halálának ügyében. A kobalt alapanyagként jelenleg jórészt nélkülözhetetlen a telefonokban, számítógépekben, elektromos autókhoz használt telepek és akkumulátorok gyártásához.
origo.hu


Kapcsolódó információk

2023.01.25

Töltő nélkül már el sem mer indulni otthonról? Ezt próbálja ki!

A mai szuper erős és meglehetősen vékony, néhány esetben pedig már összehajtható okostelefonoknak köszönhetően kifejezetten produktívak lehetünk a mindennapok során, […]

további részletek
2016.01.25

Megreformálná az energiaipart a Tesla

Otthoni és ipari fogyasztók által is alkalmazható, nagy kapacitású integrált akkumulátorokat mutatott be a vállalat. A cél az extrém skálázás, […]

további részletek
2014.08.15

Egy helyett két kicsi akkumulátor kellene az okostelefonokba

A Microsoft kutatói olyan okostelefont akarnak készíteni, amely egy feltöltéssel egy héten át működik. Ranveer Chandra, a cég mobilitási és […]

további részletek
2021.07.25

A bazalt lehet a csodafegyver: 8 óra munka, 16 óra kisütés

Olyan helyen kell megépíteni, ahol eleve, már most is nagy mennyiségben termelődik zöldenergia, valamint ahol – ha a projekt beváltja […]

további részletek