Szupervékony vezeték nélküli akkumulátortöltők készülhetnek

A TDK legfrissebb fejlesztésének köszönhetően a vezeték nélküli akkumulátortöltő rendszerekkel felszerelt eszközök végre igazán vékonyak lehetnek, ami az okostelefonok és a táblák piacán különösen fontos szempont. A korábbi, esetenként meglehetősen vaskos megoldásokkal ellentétben a TDK Corporation által kifejlesztett újdonság egy 0,57 milliméter vastag lapka formájában érkezik, amely könnyedén táblák, okostelefonok és egyéb mobil eszközök hátlapjára applikálható anélkül, hogy az adott készülék ettől jelentősen megvastagodna.

A vevőtekercs – Receiving Coil – egy extrém vékony megoldás lett, amely egy rugalmas mágneses fémfólián foglal helyet. A TDK új fejlesztésének előnyei között nem csak annak vékonyságát, hanem azt is érdemes megemlíteni, hogy a vevőtekercs ellenáll az ütéseknek is, így rendkívül megbízható, strapabíró működést garantál. A rendszer emellett teljesíti a Wireless Power Consotrium „Qi” szabványának minden követelményét, azaz megfelelő energiahatékonyság mellett üzemel. A vevőtekercs jelenlegi állapotában 0,5-0,6 amper közötti áramerősség továbbítására képes, azaz ekkora áramerősséggel tudja tölteni az adott mobil eszköz akkumulátorát.

A TDK mérnökei már dolgoznak az újdonság továbbfejlesztett változatán, amely 0,57 milliméter helyett már csak 0,50 milliméter vastag lesz. Az új változat ugyanakkora, vagy nagyobb áramerősség továbbítására lesz képes, mint elődje. Az eljárásnak köszönhetően úgy tölthetjük majd a technológiát támogató mobil eszközeink akkumulátorát, hogy azokat egyszerűen csak rátesszük a vezeték nélküli töltőállomás kijelölt felületére, amely indukciós elv alkalmazása mellett feltölti a lemerült energiaforrást.

A vállalat jelenleg úgy látja, hogy 2013-ban meg is indulhat az új fejlesztésre alapozó vevőtekercs sorozatgyártása.

ipon.hu

Kapcsolódó témák

Csatlakozás a társalgáshoz

1 hozzászólás

  1. Az indukciós elv már igen régi… Elektromos fogkefe akkumulátorait már régóta töltik így.
    Nem értem, miért nem alkalmazták eddig ezt a töltési módot kisméretű, hordozható akkumulátoros eszközökhöz.. Remélem szabványosítva lesz a megoldás, és az eddig szanaszét dobált különböző típusú hálózati dugasztöltők helyett nem amortizálódott töltőkészülékekkel találkozhatunk.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük