Tényleg működik: közel 2x annyi ideig bírja majd az iPhone-ja egyetlen beállítástól

Az iOS 9 operációs rendszerrel bevezetett alacsony töltöttségű módot alaposan letesztelte egy felhasználó és kiderült: közel megkétszerezi az iPhone akkumulátorának üzemidejét.
Bár találtak egy biztonsági rést rajta – amely könnyen megszüntethető -, az iPhone-ok és iPadek új operációs rendszere még így is remek újításokkal bír, a legfontosabbat pedig most alaposan le is tesztelték. Mi is írtunk róla, hogy várhatóan körülbelül 40 százalékkal növeli majd az akkumulátor üzemidejét az iOS 9 “Alacsony töltöttségű mód” funkciója – többek között azzal, hogy letiltja a levelek letöltését, a háttérben történő app-frissítést, az animált háttérképeket vagy a mozgásos effekteket. Egy felhasználó igen alapos tesztje ezt csak megerősítette.

Matt Birchler az iPhone 6 Plus készülékén tudatosan vizsgálta, hogy szuperál az aksi kímélése. Felváltva tesztelte az újdonságot: egyik napon normál üzemmódban használta, a másik napon végig alacsony töltöttséggel, és így tovább újra és újra két héten keresztül. Tesztje során a napok egyformák voltak: minden nap éjfélkor tette töltőre a mobilt és 7 órakor vette le róla, a Bluetooth, a wifi, a mobilnet és a GPS is állandóan be volt kapcsolva, folyamatosan hozzá volt kapcsolva az Apple Watch órája, és minden nap 10-től 18 óráig dolgozott.

A grafikonon ábrázolta az eredményt, ami tényleg látványos, hiszen átlagosan 38,7 százalékkal növelte az iPhone üzemidejét az alacsony töltöttségű mód, munkaidőben – amikor ritkábban használta – ez az érték 44 százalék volt, míg az esti, gyakrabb használat során 33 százalékkal kevesebb energiát fogyasztott, mint normál üzemmódban. Bár mi nem mértük le ilyen pontossággal, de saját tapasztalataink alapján is jelentős üzemidő-növekedésről tudunk beszámolni.

A tesztelő hangsúlyozta: az alacsony töltöttségű módban nem érezte döcögősnek a mobil működését, amely nyilván ilyenkor lassabb volt, de nem zavaróan. Azt már mi tesszük hozzá, hogy tovább lehet még javítani ezt az eredményt azzal, ha máshogy tölti az iPhone-t, ugyanis a mobilokat egészen másként kell feltölteni, mint azt legtöbben gondolják.

hvg.hu