Tíz perc alatt tölthető laptop-akkumulátor
2008.10.14A japán Toshiba egy technológiai vásáron mutatta be Super Charge ion Battery (SCiB) nevű újfajta noteszgép-akkumulátorát, amelynek érdekessége, hogy tíz perc töltést követően elnyeri kapacitásának 90 százalékát.
A PC World híradása szerint egyelőre még csak egy prototípust állított ki a vállalat a CEATEC expón a Toshiba, amelyet egy Dynabook laptopba szereltek be. A kiállított demógép mellett egy hagyományos áramforrással szerelt szerelt típust is elhelyeztek, hogy a látogatók össze tudják hasonlítani a két típus jellegzetességeit.
A SCiB-típusú akkumulátor egyik fő ismérve, hogy a Toshiba szerint sokkal jobban bírja a gyűrődést a manapság elterjedt lítium-ion modelleknél: 5-6 ezerszer is újra lehet tölteni, míg a hagyományos fajtákat csak mintegy ezer alkalommal. További előny, hogy a töltőre helyezve már tíz perc után elnyeri teljes kapacitásának 90 százalékát. Emellett a gyártó azt is közölte, hogy az újfajta akkumulátorokat úgy tervezték, hogy védve legyenek túlmelegedés vagy zárlat ellen – hasonló esetek miatt ugyanis az elmúlt években számos gyártó visszahívni kényszerült lítium-ion áramforrásait.
Forrás: origo.hu
Kapcsolódó információk
Továbbra is akadnak gondok a Nissan Leaf akkumulátorával
A Nissan elektromos autója lassan minden nap bekerül valamivel. Most sajnos éppen megint nem egy pozitív hírrel. Néha rekorddal, néha […]
Az időhajlító kvantum-akkumulátorok jelenthetik a jövőt
Elsőre szinte felfoghatatlan, de az energiatárolás jövője a kvantum-akkumulátorokban rejlhet. Ezek az akkumulátorok olyan kvantumjelenségeket használnak fel, amelyek látszólag gúnyt […]
Öntöltő akkumulátor
A Georgia Tech kutatói olyan akkumulátort hoztak létre, amely egyszerre képes a mechanikai energiát felvenni és elraktározni, vagyis önmagát tölti. […]
Akkumulátor-gyártó arany- és kobaltimádó vírusokat klónoztak
Amerikai biotechnológusok genetikailag módosított vírusokkal végeztették el a lítium-ion akkumulátor gyártásának egyik fontos lépését, az anód elektróda bevonatának elkészítését, elkerülhetővé […]