A Tesla egyre közelebb kerül egy olyan akkumulátor kifejlesztéséhez, ami több, mint másfél millió kilométernyi vezetést tenne lehetővé csere nélkül. A Forbes december 26-i cikke szerint a cég a kanadai Dalhousie egyetem fizikusaival közösen nyújtott be szabadalmi kérelmet egy új lítiumionos technológiára, ami könnyedén felülmúlja a jelenleg legtöbb villanyautóban használt energiaforrásokat.

Elon Musk már 2019 áprilisában elmondta, hogy ilyen fejlesztésen dolgoznak. Várhatóan egy hasonló akkumulátor annyira nem bizonyulna fontosnak a Tesla személyautóiban, tekintve, hogy átlagban 210-220 ezer kilométernél nem él meg többet egy ilyen Amerikában. Más a helyzet azonban a teherszállítóknál, amelyek akár évente megtesznek ennyit.

A jelenleg a Tesla Model X és Model S által használt 100 kWh-s egység a hírek szerint egy-kétezer töltést bír ki. Az új technológiával azonban, amennyiben az ígért másfélmillió km-es akkumulátorban is használják, ezer töltés után mindössze öt százalékot veszít kapacitásából, de a négyezredik után is megtarthatja annak 90%-át.

A szabadalomban kifejtett új kémiai összetétel állításuk szerint növeli a hatékonyságot, az energiasűrűséget, és az élettartamot, miközben olcsóbb a jelenlegi akkumulátoroknál. Az új katódkristály-felépítésnek köszönhetően a töltések miatti károsodással szemben is ellenállóbb.

Bár sok gyártó már a szilárd elektrolitos akkumulátorokban látja az elektromos autók jövőjét, ez a kérelem mutatja, hogy a Tesla és Elon Musk úgy gondolják, a hagyományos lítiumionos energiaforrásokban is van még rengeteg kiaknázatlan lehetőség.

hu.motor1.com