Akkumulátor Blog

Új technológiával duplázná meg az e-autók hatótávolságát a Volkswagen

2021.02.15

A Volkswagen és a nemrégiben alapított QuantumScape együttműködésében készülő akkumulátorok az autók hatótávolságának növelésében hozhatják a legtöbb hasznot, de a gyorstöltések is egyszerűbbé válhatnak. Ha sikeres lesz a szilárd lítiumos akkumulátor, akkor az áttörés lehet az elektromobilitásban.

Az autopro.hu is beszámolt a Volkswagen támogatásával létrejött QuantumScape nevű cégről, és az általa kínált szilárd lítium-ionos akkumulátorról, mely akár negyedóra alatt is feltölthető nyolcvan százalékra. Úgy tűnik, ennél nagyobb dobásra is képes lehet a tőzsdére novemberben belépő cég.

A Volkswagen Csoport elektromobilitási terveit illetően fontos sikerként könyvelhető el, hogy hétfőn a vállalatcsoport igazgatótanácsa megerősítette pozíciójában Herbert Diess-t. Azzal, hogy Diess felhatalmazást kapott stratégiájának folytatására, a QuantumScape projektjeire is több forrás juthat, igaz, a Volkswagen már eddig is 300 millió dollárral támogatta a vállalat kutatásait.

Az eddigi legjobb akkumulátor jöhet

A Forbes cikke szerint 2024-re a QuantumScape olyan akkumulátort fejleszthet ki, ami könnyebb a mostani akkuknál, ennek ellenére hatótávolsága akár a 800 kilométert is elérheti. A szilárdtestű lítium-ionos akkumulátor töltése is kényelmesebb lesz, a cég ígérete alapján tizenöt perc alatt nyolcvan százalékra tölthető lesz az akku.

A szilárdtestű akkumulátorok teljes kapacitása és maximális kihasználása 2028-ra várható, a Volkswagen pedig legkésőbb 2025-től használná autóiban ezeket az akkumulátorokat.

Egyelőre élesben nem tesztelték

A QuantumScape újítása, hogy a mai lítium-ionos akkumulátorokban található folyékony elektrolitok és grafit anódok helyett szilárd elektrolitokat és lítiumos anódokat használnának. Ez az elgondolás sokkal hatékonyabb akkumulátorokat ígér, melyek könnyebben tölthetőek és hosszabb élettartamúak lesznek a mai társaiknál.

A Volkswagen szerint az első tesztek (melyek Salzgitterben zajlottak) ígéretesnek mondhatóak, ám egyelőre laboratóriumi körülmények között tesztelt cellákról van szó, nem kész akkukról, és főleg nem járművekben tesztelt akkumulátorokról.

autopro.hu


Kapcsolódó információk

2018.12.25

2025-től saját akkumulátor “gigagyárat” üzemeltetne Európában a Volkswagen

A német Manager Magazin értesülései szerint az autógyártó a koreai SK Innovation nevű vállalattal karöltve hoznák létre a gyárat egy […]

további részletek
2015.03.25

34 napig bírja a legújabb okostelefon

Ennek a készüléknek az ígéretek szerint csak igen ritkán kell találkoznia a hálózati töltővel.A Lenovo ezúttal egy vérbeli középkategóriás androidos […]

további részletek
2019.09.15

Visszahozta a cserélhető akkut az olcsó Nokia 2.2

Android One rendszerrel érkezik a 139 dolláros, cserélhető akkumulátoros Nokia 2.2. A HMD Global nagyon sokat tesz azért, hogy visszahozza […]

további részletek
2018.06.25

Lítiumos akkumulátorgyár Miskolcon

Magyarországon építi első európai gyárát az akkumulátorok gyártására szakosodott japán GS Yuasa cég. A 2019-re elkészülő üzem elektromos hajtású autók […]

további részletek