Újfajta lítiumion-akkumulátor forradalmasíthatja az energiatárolást

Az Illinois-i Egyetem kutatói kifejlesztettek egy újfajta lítiumion-akkumulátort, amely harmincszor kisebb méret mellett is kétezerszer nagyobb teljesítményre képes, mint a jelenlegi modellek. A fejlesztők állítása szerint találmányuk forradalmasíthatja az energiatárolás iparágát, egészen új lehetőségeket téve megvalósíthatóvá.

A jelenlegi energiatárolási megoldások a kompromisszumokról szólnak: a szuperkondenzátorok nagy energiát képesek leadni ugyan, de csak rövid ideig, az üzemanyagcellák pedig hosszabb távon, de csak kisebb mennyiségben tudják leadni az energiát. A legjobb középutat jelenleg a lítiumion-akkumulátorok jelentik, azonban a helyzet közel sem nevezhető optimálisnak.

Az új fejlesztés viszont állítólag minden álmot valóra vált: kicsi, könnyű, nagy energiát képes leadni, sokáig bírja egy töltéssel, és másodpercek alatt újratöltődik. Mindezen mesébe illő tulajdonságait annak köszönheti, hogy a hagyományos lítiumion-akkuk sík felületű, „kétdimenziós” grafit anódját és lítium-só katódját, némileg más összetételű, porózus, háromdimenziós struktúrákra cserélték le a szakértők. A lyukacsos szerkezetnek köszönhetően jelentősen megnő az anód és a katód felülete, ami nagyobb energiasűrűséget, és gyorsabb energiafelvételt, illetve -leadást tesz lehetővé.

A prototípus (a mellékelt ábrán A123 jelzéssel szerepel) egyelőre mindössze gombnyi méretű, de mint látható, meglehetősen jól teljesít a piacon található akkumulátorokkal összevetve. Azt még azonban nem lehet tudni, hogy nagyobb méretekben is hasonlóan hatékony lesz-e a technológia, illetve arról sincs hír, hogy mennyibe kerül az előállítás. Csak reménykedni lehet, hogy a projekt folytatása is sikeres lesz, és nem tűnik el a süllyesztőben az akkumulátoripar számos más, hasonlóan szenzációsnak beharangozott dobásához hasonlóan.

ipon.hu