Akkumulátor Blog

Újrahasznosított üvegből hoztak létre nagy kapacitású akkumulátorokat

2017.07.15

Napjainkban egyre nagyobb problémát okoznak a szeméttelepen felhalmozódó üvegek. A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak igen különleges ötlete van arra, hogy miként hasznosíthatnánk újra ezeket a hulladékokat.

A szakértők ugyanis kifejlesztettek egy módszert az üvegek nagy kapacitású akkumulátorokká történő átalakítására. Eredményeikről a Scientific Reports–ban számoltak be.

Changling Li, az egyetem anyagtudományi és mérnöki hallgatója és a tanulmány vezető szerzője szerint olyan hulladékokkal kezdtek, melyek egyenesen a szeméttelepre tartottak. Ezek felhasználásával olyan akkumulátorokat hoztak létre, melyek több energiát tároltak, mint a boltokban megtalálható érme alakú akkumulátorok, ráadásul gyorsabban töltődtek és stabilabbak is voltak. Li hozzátette, kutatásukkal remek jelölt született az új generációs lítiumion akkumulátorokra.

A szakértők az üvegekben található szilikon-dioxidot használták fel az akkumulátorhoz szükséges szilikon nanorészecskék elkészítéséhez. Ezekből hozták létre az akkumulátor anódját, ahonnan a pozitív töltéshordozók a katód felé áramolnak.

A rendszer kialakításához a szakértők először cukorszerű porrá őrölték az üvegeket. Ezután a szemcsék közt található szilikon-dioxidot szilikon nanorészecskékké alakították, melyeket végül szénnel vontak be, hogy növeljék az energiamegtartó tulajdonságukat.

Egyetlen üvegből több száz gombakkumulátor anódjához elegendő mennyiségű nanoszilikont állítottak elő.

Az egyetem szabadalmi bejelentést nyújtott be a találmányra, így nem lehetetlen, hogy a jövőben a kereskedelmi forgalomban is megjelenik majd az üvegből készített akkumulátor.

24.hu


Kapcsolódó információk

2013.05.05

Gyorsabban merülnek a frissített iPhone-ok

Aki még nem frissítette iPhone-ja operációs rendszerét, az egyelőre ne is tegye: az iOS 6.1.3 verziójával, úgy tűnik, nincs minden […]

további részletek
2015.03.25

34 napig bírja a legújabb okostelefon

Ennek a készüléknek az ígéretek szerint csak igen ritkán kell találkoznia a hálózati töltővel.A Lenovo ezúttal egy vérbeli középkategóriás androidos […]

további részletek
2024.01.15

Nemsoká az Android is szól, ha rossz az akkud

2016-ban súlyos botrány rázta meg az Apple-t, amikor független tesztelők kiderítették, hogy a gyártó szándékosan visszafogja a régebbi iPhone-ok teljesítményét. […]

további részletek
2017.09.15

Száműzhetik az akkumulátort a mobilokból

Egyre nagyobb teljesítmény, elképesztően élethű képeket nyújtó kijelző, egy sor, párhuzamosan futó alkalmazás – ma már ezek az elvárások a […]

további részletek