Akkumulátor Blog

Van otthon a fiókban régi telefonja? Jobb, ha most azonnal ránéz, még mielőtt elfüstöl

2023.01.15

öbb beszámoló is megjelent a közelmúltban a furcsa szagot árasztó, netán robbanó régi telefonokról. Az ijesztő, a lítium-ion akkumulátorok sajátosságaival összefüggő jelenség mindegyik telefongyártó készülékeit érintheti.

Nem is volt olyan régen, amikor egymás után robbantak fel az akkori Samsung-csúcstelefonok, a Galaxy Note7 modellek, gyorsan ki is vonta ezeket a forgalomból a gyártó. A Samsung történetének talán legnagyobb fiaskójáról volt szó, amit viszont dicséretes gyorsasággal tudott feledtetni.

Most hasonló történetek keringenek a YouTube-on és a Twitteren: egyre többen számolnak be robbanó Samsung telefonokról. A jelzett akkumulátorproblémák olyan telefonokat érintenek, amelyeket nem használnak/töltenek rendszeresen, így – jegyzi meg a Phone Arena – technikailag bárkit érinthetnek.

Adott tehát egy telefon, amely egy ideje már a fiókban ül (feltöltés nélkül). Ez az eszköz ekkor hirtelen tágulni kezdhet, és végül úgy tűnhet, mintha a felduzzadt akkumulátor miatt kettészakadt volna. Ezen a ponton az akku egyre tovább terjeszkedne, amíg nem gondoskodnak róla, vagy fel nem robban, meg nem gyullad. Ugyan minden lítium-ion akkumulátort tartalmazó eszköz ki van téve ilyesfajta károsodásnak, azonban – állítja a Phone Arena a felhasználók panaszára hivatkozva – mintha a Samsung telefonokat ez gyakrabban érintené (ebbe persze az ilyen telefonok nagy száma is belejátszhat).

Az iFixit meg is magyarázza a jelenség mögött álló fizikai hátteret. A lítium-ion akkumulátorok kémiai reakciót alkalmaznak az energia előállítására. Az akkumulátor öregedésével ez a kémiai reakció már nem fejeződik be tökéletesen, ami gázképződést (úgynevezett gázkibocsátást) eredményezhet, és ez az akkumulátor megduzzadásához vezethet. Ráadásul ha az akkumulátor belső rétegei nem tartják fenn a megfelelő elválasztást (sérülés vagy hiba miatt), akkor gázképződés, duzzanat és akár tűz is keletkezhet. A duzzanat annak az eredménye, hogy a részecskék beszorulnak az akkumulátor rétegei közé, és végül átlyukasztják a rétegeket elválasztó membránt. Ha a membrán sérült, a levegőben lévő nedvesség reakcióba léphet az akkucellával annak megduzzadását okozva.

A duzzadó akkumulátornak szemmel látható jelei is vannak, és nem árt tudni, mi a teendő ilyen esetben. Az iFixit erre is szolgál tanácsokkal, bár a legjobb ilyen esetben – egy lehetőleg tűzálló zacskóban – szakemberhez vinni a készüléket. Ha erre nincs lehetőség, netán valaki jártas az eszközök szét-, illetve összeszerelésében, az alábbiakat teheti.

Ha gyanítja, hogy az akkumulátor megduzzadt, ne töltse a készüléket, merítse le az akkumulátort, ez ugyanis csökkenti a tűzveszélyt. Jól szellőző helyen dolgozzon, hogy elősegítse a füstök szétoszlását. Viseljen szemvédőt, ideális esetben teljes arcvédőt. A kesztyű is fontos, mert megakadályozza, hogy a bőr érintkezzen az akkumulátor vegyszereivel. Legyen a keze ügyében egy pár hosszú, tompa fogó a sérült akkumulátor biztonságos mozgatásához.

Abban az esetben, ha az akkumulátor égni vagy szivárogni kezd, biztonságos helyre kell tenni, például egy lezárt fémdobozba, vagy mondjuk egy fémvödörbe, amiben homok van. A víz nem a leghatékonyabb megoldás, ha oltani kell, de nagy mennyiségben használható kis, mobiltelefon méretű (15 Wh-nál kisebb) akkumulátor oltására. Ha zárt térben dolgozik, legyen szabad útja egy olyan külső helyre, ahol az akkumulátor reakciója biztonságosan lezajlódhat.

A fenti óvintézkedések megtétele után megkezdheti az akkumulátor eltávolítását. A legtöbb esetben követheti az eszköz akkumulátorcsere útmutatóját, de fokozottan ügyeljen arra, hogy elkerülje az akkumulátor sérülését az eltávolítás során. Csak műanyag szerszámokat használjon, és kerülje az olyan éles tárgyakat, amelyek kilyukaszthatják az akkumulátor csomagolását: az akkumulátor kilyukasztása tüzet okozhat. Ha a szag bármikor felerősödik, a készülék felmelegszik, vagy füst jelenik meg, azonnal tegye a készüléket a már említett biztonságos körülmények közé, és csak akkor folytassa a munkát, ha már nincsen semmilyen ijesztő jelenség.

Az eltávolított akkumulátor veszélyes hulladék, így annak megfelelően kell kezelni, így például az elemgyűjtős dobozokba lehet elhelyezni, melyek több üzletben, gyógyszertárban, szolgáltató várójában elérhetők. Csak akkor szállítsa el, ha semmilyen aggasztó jelenséget (szagot, füstöt stb.) nem tapasztal.

hvg.hu


Kapcsolódó információk

2012.05.07

Túlmelegszik az új iPad

Alig néhány nappal a hárommillió eladott példányt hozó premier után tömegével kezdtek el panaszkodni a harmadik generációs iPad tulajdonosok. A […]

további részletek
2019.09.05

Úgy növekszik a kínai akkugyártó, mint a Huawei

Az idei év első felében az elektromos járművek növekvő keresletének köszönhetően több mint megduplázta nyereségét a világ legnagyobb autóipari akkumulátorokat […]

további részletek
2020.07.15

Óriási akkumulátor kerülhet a Samsung Galaxy Tab S7+ 5G táblagépbe

A hatalmas akkumulátor és az ebből fakadó üzemidő-növekedés lehet a Samsung következő táblagépének egyik legfontosabb újdonsága, bár a termékmegjelölés alapján […]

további részletek
2013.03.15

Akkuüzemidő mustra tablet fronton

Angol földön kíváncsiak voltak arra, hogy melyik táblagép bírja legtovább a nyüstölést. Bekérték hát a legnépszerűbb eszközöket és nekiláttak a […]

további részletek