Akkumulátor Blog

30%-kal tovább bírja az okostelefon akkumulátora egy új alkalmazással

2018.10.05

Bár még fejlesztés alatt áll, hamarosan érkezik a megoldás a gyorsan merülő telefonokra.
Az ember sokszor és sok mindenért fohászkodhat élete során: új autóért, tágas lakásért vagy csak még plusz 20% aksikapacitásért. Utóbbiért talán többször is, mint kellene, hiszen rohanó világunkban nincs idő holmi lemerült mobilokra.

Éles eszű kutatóknak hála hamarosan mindenki számára elérhetővé válik egy megmentő alkalmazás, mellyel akár egy órával tovább bírhatja a telefon. Az applikációt a Waterloo-i Egyetem szakértői fejlesztik, és, bár még egyelőre csak Androidra készült el, és letölteni sem lehet, idővel egy igencsak aksimerítő problémára jelenthet megoldást.

Új telefonos alkalmazás

Az új Android-frissítés lehetővé teszi, hogy egyszerre két alkalmazás fusson az okostelefon képernyőjén, mintha egy laptopon osztott képernyőt használnál. Ez felettébb hasznos, csak éppen kinyírja az aksit, mivel így egyszerre két appot használsz vele. A Waterloo-i Egyetem applikációja mérsékli az energiafogyasztást anélkül, hogy az a teljesítmény rovására menne.

A program működése pofonegyszerű: miközben az osztott képernyő egyik alkalmazását használod, addig a másiknak lecsökkenti a fényerejét, így az kevesebb energiát igényel. Magyarán mindig csak az az app fut teljes fényerőn, amit éppen használsz.
Akár 30%-kal tovább bírja az okostelefon

Az alkalmazást kétszáz felhasználó részvételével tesztelték: letöltötték az appot, és mindig bekapcsolták, ha osztott képernyőt használtak a készülékükön. Kiderült, hogy ilyenkor 10-25%-kal tovább maradt feltöltve az aksi. Ez nagyjából egy órát jelent akkor, ha nem nyomkodod kiemelkedően sokat a mobilod.

– Jelenleg, ha éjszaka feltöltjük a telefont, és 100%-os töltöttséggel indulunk el otthonról reggel, a háttérben annyi alkalmazás fut, hogy az aksi hamar merülni kezd – mondja Kshirasagar Naik, a kutatás vezető szerzője. Vagyis a nap közepére már 30%-kal csökkenhet a töltöttség, ezért rákényszerülünk a napközbeni töltésre, ami megrövidítheti az akkumulátor élettartamát.

A kutatók szerint az új app képes csökkenteni ezt a kellemetlenséget, és használat közben segít spórolni az energiával. Az alkalmazás tesztelése még folyamatban van, de feltalálói szerint hamarosan elérhető lesz.

femina.hu


Kapcsolódó információk

2013.10.15

Átlátszó és hajlékony Li-ion akkumulátor a jövő mobiljaiba

Az eddigi átlátszó, és nagyon vékony koncepció telefonok egyik problémája az akkumulátor volt. Számos próbálkozás volt már olyan telefonok előállítására, […]

további részletek
2017.05.25

Grafénnel létrehozott lítium-ion akkumulátort jelentett be a Huawei

Az új készülékek élettartama megduplázódik és magas hőmérsékleten is működőképesek. A Huawei jelentős áttörést jelentett be az akkumulátorokkal kapcsolatos kutatásában: […]

további részletek
2017.09.25

Az akkumulátor hosszabb életű lesz ezzel a módszerrel – szakértők állítják

Örökzöld vita, hogy miként töltsük helyesen a mobil és a laptop akkumulátorát. Meglehet, több gyártónak nem fognak tetszeni az alábbi […]

további részletek
2012.09.12

Üzemanyagcellával tölthetjük a mobilokat

Az Egyesült Államokban idén piacra dobnak egy hordozható üzemanyagcellát, amivel többször is feltölthetjük a mobiltelefonunkat és más eszközeinket. Az eszköz […]

további részletek