99%-os pontossággal megbecsülhető akku-üzemidő

99%-os pontossággal megbecsülhető akku-üzemidőA Texas Instruments technológiájával 99 százalékos pontossággal becsülhető meg egy akkumulátor működési ideje.

A Texas Instruments eredetileg laptopokhoz dolgozta ki az akkumulátor üzemidejét felbecsülő technológiáját.

A vállalat szerint ez többmillió laptopban működik, de a hordozható készülékeket gyártó cégek felkérésére a kisebb eszközökre is kidolgozták a technológiát. Tulajdonképpen egy integrált áramkörről van szó, amit rendszerszinten építenek be, és impedanciakövető technológia segítségével becsüli fel a fennmaradó üzemanyagot.

Az integrált áramkört tehát a telefonban működő chipre kell építeni, ezután pedig a kivehető és a beépített akkumulátor élettartamát egyaránt méri. A TI szerint ez a integrált áramkör 99 százalékos pontossággal becsüli meg a fennmaradó működési időt, és olyan adatokat is figyelembe vesz, mint az akkumulátor élettartama.

Az integrált áramkör az akkumulátor feszültsége és a cella impedanciája között viszonyítva elemzi a töltés állapotát, vagyis segítségével az elem lemerülési görbéjét lehet pontosabban előrejelezni. A bp27500 nevet viselő áramkör méri az akkumulátor merülési rátáját, a hőmérsékletet, az akku életkorát, és ezeket a tényezőket is figyelembe veszi az dőtartam megbecsülésekor, amire a szakértők egy százalékos tévedési arányt írtak elő. Az integrált áramköröket 1000 darabos csomagolásban 1,35 dollárért lehet megvásárolni.

Forrás: computerworld.hu

Kapcsolódó témák

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük