Akkumulátor Blog

Örökké élhet a szuperakkumulátor

2015.09.25

Az akkumulátorok belsejének szilárdítása lehet az örökké tartó telepek kulcsa. A Samsung mérnökei a terület élenjáró kutatóival együtt dolgoznak a megoldáson.

A Samsung és a Massachusetts-i Technológiai Intézet kutatói közösen dolgoztak ki egy olyan eljárást, amely szinte örökké tartó akkumulátorok gyártását teszi lehetővé. A telepek hosszú időtartamának kulcsa a belső halmazállapot cseréje folyékonyról szilárdra januvia dosage.

A mai lítium-ion akkumulátorok szerves folyadékot használnak közvetítő elemként, ez azonban a frissen publikált eredmények szerint nem a legoptimálisabb megoldás.

A kutatást vezető mérnökök szerint a szilárd közvetítőanyag forradalmasíthatja az ismert technológiát, és sokkal tartósabbá teheti a telepeket.

Nem csak hogy sokkal lassabban használódnak el, de a szilárd belsejű akkumulátorok biztonságosabbak is, hisz alig melegszenek, és nem gyúlékonyak.

Ráadásul egy feltöltéssel is tovább bírják, ugyanis 20-30 százalékkal több hely jut bennük a felvehető feszültségnek.

A kutatócsapat szerint ez a technológia olcsó, gyorsan át lehet állni rá, és minden területen használható, legyen szó táblagépekről, okostelefonokról, vagy akár autókról. Utóbbiak esetében tényleg sokat dobna az élettartamon egy évtizedekre szóló akksi.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2011.11.17

Hogyan használjuk helyesen?

Jellemző hibaforrás, hogy a felhasználók folyamatosan az áramforrásra csatlakoztatva dolgoznak a laptopon. Úgy használják, mintha az egy asztali gép volna. […]

további részletek
2012.12.10

Akkumulátor lesz a jövő pólója

Mobil akkumulátorként is működhetnének a jövő ruhái. A Dél-karolinai Egyetem két kutatói olyan szövetet dolgozott ki, amelyek hatékonyan képesek energiát […]

további részletek
2018.07.15

Néhány érv, miért rosszabb a vezeték nélküli mobiltelefon töltés

Pár éve még az androidosok extrája volt, ma már – főként az iPhone piacra lépésével – majdnem előírássá vált, hogy […]

további részletek
2018.03.15

Naponta 100 millió forintos hasznot hoz a Tesla mega-akkumulátor mezője

Az eredetileg csupán hatásos PR-fogásnak szánt Twitter-bejegyzés, melyet Elon Musk később a gyakorlatba is átültetett, hatalmas problémát oldott meg. És […]

további részletek