Akkumulátor Blog

Csökken az e-akkumulátorok súlya

2016.12.25

Áttörést hozhatnak az elektromos autók terjedésében a legújabb akkumulátor technológiák. A mostani akkuk ugyanis túl nehezek, és ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy a kocsikat túl gyakran kell feltölteni.

Ez azonban hamarosan megváltozhat – mutatta ki a stuttgarti központú IFUA Horváth & Partners nemzetközi vezetési tanácsadó cég tanulmánya.

Egy átlagos, tisztán akkumulátoros meghajtású villanyautó jelenleg 100 kilométer megtételéhez 15 kilowattóra energiát fogyaszt a gyártói adatok szerint. Ennyi energia tárolásához mintegy 160 kilogrammos akkumulátorra van szükség, a németországi elektromos autók éves eladott darabszámának súlyozott átlagát tekintve.

Az aktuális modelleket 200 és 300 kilogramm súlyú akkumulátorral gyártják, a legnagyobb hatótávolsággal bíró Tesla Model S számára 750 kilogrammos akku teszi lehetővé, hogy 500 kilométert megtegyen töltés nélkül.

Az elmúlt években az akkumulátorok ára jelentősen csökkent ugyan, ám a súlyukról ugyanez nem mondható el. Az utóbbival kapcsolatos kulcsmutató 86 wattóra per kilogrammról mindössze 94-re nőtt 2012 óta, azaz csak 10 százalékkal javult. Ám a következő esztendőkben jelentős változásokra lehet számítani.

Mivel a most uralkodó lítium-ion technológiával korlátozott a fejlődés lehetősége, a kutatók más utakat kerestek. Ígéretesnek tartják például a lítium-kén, a nátrium-ion és a szilárdtest akkumulátorokat. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) augusztusban számolt be arról, hogy az újonnan fejlesztett lítium-fém akkumulátor kétszer annyi ideig tart, mint egy ugyanolyan súlyú lítium-ion akku, vagyis kétszer akkora hatótávolság érhető el vele.

Jelenleg azon túl, hogy az elektromos autók drágák, a viszonylag kis hatótávolság is gátolja az ilyen járművek terjedését. „Ezért az ártámogatás mellett – amelyre a hónap végétől Magyarországon is lehet pályázni – kulcskérdés a hatótávolság növelése, ebben pedig fontos szerepet játszik az akkumulátorok súlyának csökkentése” – mutat rá Huba Eörs, az IFUA Horváth & Partners partnere.

nrgreport.com


Kapcsolódó információk

2009.08.26

A Lenovo akkumulátorokat hív vissza

A Lenovo visszahívja egyes ThinkPadjeinek akkumulátorait. A visszahívásban a ThinkPad R60, R61, T60, T61, X60, X61 modellek érintettek, az alábbi […]

további részletek
2017.08.25

Van egy okostelefon, amit elég hetente egyszer feltölteni

kínai Oukitel ismét olyan mobillal rukkolt elő, amelybe extra nagy akkumulátort szereltek, így napokig, bizonyos esetekben egy héten át is […]

további részletek
2022.11.15

Sokkoló: eddig fogják bírni a méregdrága elektronikai eszközeid 1.rész

Tanulságos cikk jelent meg az akkumulátorral bíró kütyük várható élettartamáról, és sajnos cseppet sem rózsás a helyzet. Bizonyára mindannyian átéltünk […]

további részletek
2016.10.05

Sikerült megduplázni az akkumulátorok kapacitását

A 2012-ben az MIT (Massachusetts Institute of Technology) berkein belül indult SolidEnergy Systems úgy tűnik tényleg megtalálta az akkumulátorok Szent […]

további részletek