Akkumulátor Blog

A jövő akkumulátora Németországból

2022.06.25

A megújuló energia kulcsszerepet játszik környezetünk karbonmentesítésében. Az alternatív források, például a szél és a nap térnyerése mellett azonban meg kell küzdenünk a nagyszabású energiatárolási megoldások okozta kihívásokkal.

A Jénai Egyetem kutatóintézetének projektje ennek a problémának a leküzdésére törekszik. A töltés szállítására alkalmas tulajdonságokkal rendelkező szervespolimer-alapú akkumulátorral kezelhetővé válik a változó időjárás miatti ingadozás az energiatermelésben.

– Tárolókapacitásának köszönhetően akkor is képesek vagyunk energiát szolgáltatni, ha szélcsend van. A Redox-Flow akkumulátor tökéletes nagy mennyiségű energia tárolására. Majdnem annyit képes tárolni kilogrammonként, mint egy lítium akkumulátor, de mivel a műanyag könnyebb, nagyobb térfogatra van szükség – mondja Ulrich S. Schubert, a jénai Energia- és Környezetkémiai Központ igazgatója.

Egy másik előny a kisebb környezetterhelés, szemben a jelenlegi akkumulátorokkal, amelyek ritka és mérgező fémvegyületekre, például ólomra és lítiumra épülnek. A hagyományos akkumulátor előállításához a vanádiumsókat savban oldják fel, míg itt a polimereket folyékony sóoldatban.

– A Redox-Flow akkumulátorban egy aktív anyagot oldottunk fel kis molekulák vagy polimerek formájában. Egy kicsit hasonlít ahhoz, ahogyan a sót oldjuk fel, amikor tésztát főzünk, vagy amikor cukrot teszünk a teába. Ha van elég szél, tehát van elektromos áram, az aktív anyag egyik oldaláról átvihetünk egy elektront a másik aktív anyagra, így tárolhatjuk az elektromosságot – teszi hozzá Martin Hager, a jénai Energia- és Környezetkémiai Központ csoportvezetője.

A projekt költsége körülbelül egymillió euró, amelyből több mint 800 000 euró az EU kohéziós alapjából származik.

A jénai Energetikai és Környezetkémiai Központ egy vékony, akár 1 milliméternél is vékonyabb akkumulátort is kifejlesztett, amely képes ellátni például az IoT eszközöket, vagy más, kis méretű orvosi érzékelőket. Két lapból készülnek, a felületek közé préselt elektromos áramkörrel.

– Az ilyen típusú akkumulátor különlegessége, hogy rugalmas nyomtatási technikával készült, sőt, itt is teljesen kiiktattuk a fémek használatát. Más, rugalmas akkumulátorokhoz képest újratölthetőek, vagyis többször is használhatóak – mondja Alexandra Lex-Balducci, a jénai Energia- és Környezetkémiai Központ vezető kutatója.

Ezek az energiatároló rendszerek hamarosan piacra kerülnek. Európában könnyen beszerezhető anyagokból készülnek, így elősegítik az európai országok zöld és stabil energiaellátását.

euronews.com


Kapcsolódó információk

2012.10.10

Öntöltő akkumulátor

A Georgia Tech kutatói olyan akkumulátort hoztak létre, amely egyszerre képes a mechanikai energiát felvenni és elraktározni, vagyis önmagát tölti. […]

további részletek
2022.05.05

Ettől él sokáig az akkumulátor 5. rész

Szerencsére van orvosság a bajra. Az egyik a megelőzés, vagyis ügyelni kell arra, hogy az akku feszültsége ne süllyedjen 12,5 […]

további részletek
2014.06.25

BatteryBox: külső akkumulátor, ami akár notebookot is tölthet

A Gbatteries egy új külső akkumulátort készített, amely több szempontból is érdekes. A BatteryBox névre keresztelt szerkezet a vállalat speciális […]

további részletek
2023.09.15

Olcsón gyártható villanyautókban gondolkodik a Honda

Jövő tavasszal megkezdi a szilárdtest-akkumulátorok kísérleti gyártását a Honda. Az új technológia kétszeres energiasűrűséget ígér. 43 milliárd japán jenes, azaz […]

további részletek