Akkumulátor Blog

Akkuüzemidő mustra tablet fronton

2013.03.15

Angol földön kíváncsiak voltak arra, hogy melyik táblagép bírja legtovább a nyüstölést. Bekérték hát a legnépszerűbb eszközöket és nekiláttak a tesztelésnek. Voltak érdekességek. Nálunk a Prime például jóval tovább bírta.

Az androidos táblagépek, akár kicsik, akár nagyok, még nem tudták behozni az iPad üzemidejét. Egy friss felmérés szerint a 10 hüvelykes táblagépek között az iPad rendelkezik a legelőkelőbb akkumulátor üzemidővel, valamint az is kiderült, hogy a 7 hüvelykes mezőnyben az iPad Mini diadalmaskodik.

Egy brit oldal, a Which? számos a felhasználók által kedvelt táblagépet kért be, hogy azonos feltételek között nézzen a körmükre. A táblagépek üzemidejét Wi-Fi-s böngészéssel és videolejátszás alatt mérték, miközben a kijelzők fényerejét 200 nit környékére lőtték be egy fényerőmérő segítségével. Ennek köszönhetően egyik gyártó terméke sem léphetett meg a mezőnyben az alacsony fényerő beállításainak hála.

A nagy táblagépek kategóriájában a vezetést 811 perccel (~13,5 óra) a retina kijelzős iPad szerezte meg. Ezt a tabletet kicsivel több mint 200 perccel lemaradva, 590 percnyi (~ 9,8 óra) üzemidővel az iPad 2 követte. Androidos fronton a legkiválóbb üzemidővel a Sony Xperia Tablet S rendelkezett, mely 534 percig bírta a strapát. Ezt az eszközt a Samsung Galaxy Tab 2 10.1 követte a rangsorban.

A méréseken a Microsoft Surface RT tablet is részt vett és 501 perces üzemidővel zárt. Az alsó szegmens közelében a Google Nexus 10 állt, mely rendkívül szép már-már retina kijelzővel rendelkezik, de az üzemideje mindössze 488 perc. A lista végére az Asus Eee Pad Transformer Prime került, mely dokkoló nélkül mindössze 335 percig bírta a strapát. A billentyűzetes dokkolójára biggyesztve már sokat javult a tablet üzemideje, akkor 661 percig tartotta ébren az eszközt az akkumulátorokban bujkáló energia.

A kis táblagépek között 783 percével az iPad Mini vitte a pálmát, mely közel 3 órával volt jobb, mint az utána következő Amazon Kindle Fire HD, mely 591 percig állt ellen a lemerülésnek. A harmadik helyre a Google Nexus 7 csúszott be, mely 550 percet ért el az akkumulátor strapán.

Az eredményeket látva felmerülhet a kérdés, hogy miért szerezhették meg az Apple termékek a vezetést az üzemidőteszten. Míg az almás táblagépeken az iOS a legtöbb háttérben futó alkalmazást felfüggeszti, ezáltal azok nem csámcsognak a rendszererőforrásokon, addig az androidos eszközökön az appoknak megvan a lehetőségük, hogy a háttérben továbbra is fussanak. Ám nem feltétlenül ez az, ami megülteti az androidos táblák üzemidejét. Friss tanulmányok szerint a népszerű alkalmazások reklámokkal megkent ingyenes változatai vámolják legjobban a készülékek akkumulátorát. Ezeknek a játékoknak, alkalmazásoknak az összenergia igényükből 25-35 százalék megy el az app futtatására, míg a fennmaradó 65-75 százalékot a felhasználók követése, az információ feltöltés és a reklámletöltés emészti fel.


Kapcsolódó információk

2013.06.05

Szándékos gyártási hibák miatt mennek tönkre az elektromos készülékek

Egy német tanulmány szerint egyes gyártók előszeretettel használnak gyenge minőségű alkatrészeket, szándékosan lerövidítve ezzel az elektromos készülékek élettartamát. A technológiai […]

további részletek
2012.12.25

Akkumulátor festékrétegekből

A Rice Egyetem kutatói olyan lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki, amelynek gyakorlatilag minden alkatrésze festés útján kerül a helyére, így bármilyen felületre […]

további részletek
2012.12.29

Hajlékony kijelzőkhöz jöhet jól a hajlékony akkumulátor

Bizonyos termékkategóriák esetében, így elsősorban az elektronikus könyvolvasóknál a jövő egyik fontos trendje lehet a jelenlegi rigid megoldásokkal ellentétben legalább […]

további részletek
2012.10.05

Akkumulátortöltés vezeték nélkül, akár 2,5 centiméterről is

A modern noteszgépek többféle vezeték nélküli technológiát is támogatnak. Ezek közül a WiFi már az alapfelszereltség része, de Bluetooth támogatással […]

további részletek