Akkumulátor Blog

Már jövőre jobb akkumulátor lesz a mobilunkban

2015.04.25

Kétszeresére növeli a telepek kapacitását egy amerikai startup fejlesztése. A rangos amerikai műszaki egyetemről, az MIT-ról (Massachusetts Institute of Technology) útjára indult SolidEnergy nevű cég fejlesztői.

Fotót is közöltek saját fejlesztésű okostelefonos akkumulátorukról: ezen jól látszik, hogy egy sokkal kisebb telep azonos mennyiségű (2000 milliamperóra vagy 2 amperóra) elektromos töltést tárol, mint egy Xiaomi vagy egy Samsung gyártmányú mobilakku. Azonos méret mellett a SolidEnergy telepe hosszabb idejű működéshez elegendő töltést képes tárolni a két riválisnál – írja az Android Authority.

Az amerikai fejlesztők azzal trükköznek, hogy az akkumulátorokban szokásos grafit helyett lítium-réz fóliát alkalmaznak anód helyett. Az akkumulátorokban az ionok az anódtól a katód felé vándorolnak, a töltés során pedig megfordul a haladási irány.

A speciális kialakítású anód sokkal kevesebb helyet foglal el a szokásosnál a telepen belül, az így felszabaduló helyet pedig energiatárolásra lehet felhasználni.

Ahhoz, hogy az új típusú anód hatékonyan működhessen, az akkumulátorhoz újfajta elektrolitot, vagyis a töltéshordozókat közvetítő vegyületet kellett kidolgozni hozzá. A hagyományos elektrolittal ugyanis a fém anód reakcióba lépne, ami akár rövidzárlatot vagy gyulladást is okozhatna.
Jobban bírja a strapát

A SolidEnergy szerint saját fejlesztésű akkumulátora jobban tűri a folyamatos újratöltéseket is riválisainál, sokkal lassabban veszít töltéstároló képességéből. A tervek szerint már a jövő évben megjelennek az első olyan okostelefonok és táblagépek, amelyeket már az új teleppel szerelnek felé. Később járművekbe szánt akkumulátorokat is akarnak fejleszteni az azonos technológiára alapozva.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2020.09.05

A Realme rákontrázott a gyorstöltésre: újdonságuk 3 perc alatt tölti 33 százalékra az akkumulátort!

Mindössze egyetlen nappal azt követően, hogy az Oppo bemutatta legújabb, 125W-os gyorstöltő berendezését, a Realme is bejelentkezett, hogy egy hasonló […]

további részletek
2017.09.05

Áttörés: megcsinálták a mobilt, melyben nincs akkumulátor, mégis lehet vele telefonálni

Hosszú évek munkájába került a Washingtoni Egyetem kutatóinak, de sikerült: elkészült az akkumulátor nélkül működő telefon prototípusa. Megvolt a próbahívás […]

további részletek
2020.09.25

Megvan a megoldás az elektromos autók akkumulátor kérdésére?

Yi Cui a Stanford Egyetem kutatója dolgozta ki az eljárást amit a következőkben leírok, mindenesetre én érzek néminemű kétségességet a […]

további részletek
2016.05.05

Már 300 km-t is képes megtenni egy töltéssel!

A BMW i divízió a jelentős mértékben megnövelt hatékonyságú akkumulátorával nemcsak a kompakt méretű elektromos autója modellváltozatainak számát, hanem annak […]

további részletek