Akkumulátor Blog

Gigantikus külső akkumulátor a Huawei-től

2015.06.05

Nem meglepő módon napjainkban lassan már minden okostelefon- és tabletgyártónak a kínálatában felfedezhető valamilyen külső akkumulátor vagy vésztöltő a különböző kiegészítők listáján. Ezúttal a Huawei újított be egy ilyen termékkel, és nem is akármilyennel.

A Power Bank AP007 névre hallgató telep tizenháromezer milliamperes kapacitással szolgál, viszont a konstrukciójában nem sok újdonság fedezhető fel. Ami elsőre feltűnhet mindenkinek, a szakemberek a dizájn terén sajnos a legkevésbé sem rugaszkodtak el az eddig látottaktól.

A Power Bank AP007 alumínium testet öltött magára, aminek az oldalait gondosan lekerekítették – a Xiaominál láthattuk elsőként ezt az egyszerű receptet, és azóta többen is átvették. Ez a felépítés leginkább a strapabíróság miatt előnyös, amire bizony szükség is van egy akkumulátorcsomagnál, ami még önmagában is potenciális veszélyforrás lehet. A tervezéskor a Huawei direkt nagy figyelmet szentelt arra, hogy a fizikai behatásokkal szemben kellő ellenállást mutasson a kütyü: a készülék simán túléli a landolást egy méteres magasságból, továbbá az erős vibrációnak, valamint rezgéseknek is magabiztosan néz elébe. A vállalat még külön nyomástesztnek is alávetette a külső héjat, így meggyőződhettek arról, hogy tényleg bírja a strapát szélsőségesebb esetekben is.

Az egyetlen gomb, a csatlakozók és a visszajelzésről gondoskodó LED-ek egyaránt felülre kerültek, a termék alján pedig a paraméterei olvashatóak a kötelezően feltüntetendő feliratok mellett. A töltöttségi szintet összesen négy LED jelöli majd a használat során, de ez sem újdonság már, hiszen több hasonló készüléknél is ilyen visszajelzőrendszer működik. A Huawei közleménye szerint a mobil akkumulátor rendelkezik intelligens alvó, valamint energiatakarékos módokkal, így a feltöltését követően nem fogyaszt feleslegesen, a maximális töltöttségi szintet folyamatosan tartja, hogy induláskor toppon legyen. Arról nem esett szó, hogy nagyjából mennyi ideig tart a töltése, de minden bizonnyal jó előre érdemes gondoskodni róla, hiszen 13 000 mAh-ról beszélhetünk. Az sajnos nem derült ki, hogy a Honor Power Bank AP007 pontosan milyen cellákra épül, de valószínűleg a Huawei is legalább annyira odafigyelt a megfelelő minőségű alkotóelemek kiválasztására, mint a Xiaomi vagy például az ASUS. Előreláthatólag 300 töltési ciklusig nem kell érezhető teljesítménybeli visszalépéssel számolni – ez alapvetően nem is sok, de azt azért hozzá kell tenni, hogy ezt senki nem fogja naponta tölteni.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi mindenre lehet elegendő 13 000 mAh-s kapacitás? Ebből már példának okáért legalább négy alkalommal teljesen újra lehet tölteni egy Huawei P8-at, azonban egy alsóbb árkategóriás Honor okostelefonnál talán még ennél is több ciklusra lehet elegendő. Ekkora tartalékból természetesen már táblagépeket is lehet tölteni, ezeket méretétől függően 1-3 alkalommal bírja majd nulláról teljesen feltáplálni az energiabank. Sőt mi több, mivel két USB 2.0 került a Power Bank AP007-re, így egyidejűleg akár több fogyasztó (pl. egy mobiltelefon és egy tabletet) is tölthető róla. Mindkettő aljzat egyforma kvalitású; 5 V mellett 2 A leadására képesek, így egészen jó sebességgel dolgoznak, ami el is kél manapság, mikor már egy mobilban is teljesen normálisnak számít mondjuk egy 3000 mAh-s telep.

A Huawei Honor Power Bank AP007 Indiában bukkant fel először, méghozzá a Flipkart kínálatában. Az eszköz meglehetősen olcsón kelleti magát, ezáltal előre láthatólag méltó ellenfele lesz még a Xiaomi energiabankoknak is. Az ára 1400 rúpia, ami átszámítva kevesebb mint 25 dollárnak (pillanatnyilag kb. 22) felel meg.

ipon.hu


Kapcsolódó információk

2012.09.15

Drágul az akkumulátor, de még nem késő cserélni

Bár sokat fejlődtek, évszázados múltjukkal az autók antik részegységei a savas akkumulátorok. A téli indítási problémák is a régiek, a […]

további részletek
2021.01.05

Így növelhető a lítium-ion akkumulátorok energiája

Az elektromos járművek hatótávolsága az akkumulátor teljesítményétől függ, ezért is fontos az elemek folyamatos fejlesztése. Egy kutatás segítségével most növelhetik […]

további részletek
2020.05.15

Akkumulátorgyártásba kezdene a Tesla?

A Tesla egy ideje már érdeklődést mutat az akkumulátorgyártás iránt, ezt erősíti meg ez a megrendelésük is. A felszerelést a […]

további részletek
2019.03.25

A vékonyítás ellenére is combos akkumulátor kerül a Samsung Galaxy S10+ hátlapja alá

Hihetetlen módon felgyorsult a február 20-ai premier előtti információ szivárogtatás a Samsung Galaxy S10 line up-jával kapcsolatban, most például megtudhattuk, […]

további részletek