Akkumulátor Blog

A jövő akkumulátora Németországból

2022.06.25

A megújuló energia kulcsszerepet játszik környezetünk karbonmentesítésében. Az alternatív források, például a szél és a nap térnyerése mellett azonban meg kell küzdenünk a nagyszabású energiatárolási megoldások okozta kihívásokkal.

A Jénai Egyetem kutatóintézetének projektje ennek a problémának a leküzdésére törekszik. A töltés szállítására alkalmas tulajdonságokkal rendelkező szervespolimer-alapú akkumulátorral kezelhetővé válik a változó időjárás miatti ingadozás az energiatermelésben.

– Tárolókapacitásának köszönhetően akkor is képesek vagyunk energiát szolgáltatni, ha szélcsend van. A Redox-Flow akkumulátor tökéletes nagy mennyiségű energia tárolására. Majdnem annyit képes tárolni kilogrammonként, mint egy lítium akkumulátor, de mivel a műanyag könnyebb, nagyobb térfogatra van szükség – mondja Ulrich S. Schubert, a jénai Energia- és Környezetkémiai Központ igazgatója.

Egy másik előny a kisebb környezetterhelés, szemben a jelenlegi akkumulátorokkal, amelyek ritka és mérgező fémvegyületekre, például ólomra és lítiumra épülnek. A hagyományos akkumulátor előállításához a vanádiumsókat savban oldják fel, míg itt a polimereket folyékony sóoldatban.

– A Redox-Flow akkumulátorban egy aktív anyagot oldottunk fel kis molekulák vagy polimerek formájában. Egy kicsit hasonlít ahhoz, ahogyan a sót oldjuk fel, amikor tésztát főzünk, vagy amikor cukrot teszünk a teába. Ha van elég szél, tehát van elektromos áram, az aktív anyag egyik oldaláról átvihetünk egy elektront a másik aktív anyagra, így tárolhatjuk az elektromosságot – teszi hozzá Martin Hager, a jénai Energia- és Környezetkémiai Központ csoportvezetője.

A projekt költsége körülbelül egymillió euró, amelyből több mint 800 000 euró az EU kohéziós alapjából származik.

A jénai Energetikai és Környezetkémiai Központ egy vékony, akár 1 milliméternél is vékonyabb akkumulátort is kifejlesztett, amely képes ellátni például az IoT eszközöket, vagy más, kis méretű orvosi érzékelőket. Két lapból készülnek, a felületek közé préselt elektromos áramkörrel.

– Az ilyen típusú akkumulátor különlegessége, hogy rugalmas nyomtatási technikával készült, sőt, itt is teljesen kiiktattuk a fémek használatát. Más, rugalmas akkumulátorokhoz képest újratölthetőek, vagyis többször is használhatóak – mondja Alexandra Lex-Balducci, a jénai Energia- és Környezetkémiai Központ vezető kutatója.

Ezek az energiatároló rendszerek hamarosan piacra kerülnek. Európában könnyen beszerezhető anyagokból készülnek, így elősegítik az európai országok zöld és stabil energiaellátását.

euronews.com


Kapcsolódó információk

2022.06.05

Ezt kell tudnod a szilárdtest-akkuról

A szilárdtest-akkumulátor működési elve ugyanaz, mint a hagyományosnak, ugyanúgy van benne anód és katód, és lítium ionok vándorolnak a kettő […]

további részletek
2009.03.07

Vigyázat – hibás BP-6M Nokia akkumulátorok!

A Nokia figyelmeztetése szerint az egyik legelterjedtebb akkumulátora közül – amely például a Nokia N73, 6280, N77, és 3250 XpressMusic […]

további részletek
2020.10.05

Önnek meddig bírja a telefonja? 7000 mAh-s akkumulátor elég lenne bele?

Olyan akkumulátorral ruházna fel a Samsung egy új telefont, amely alapesetben táblagépekbe szokott kerülni.A napokban szivárgott ki egy dokumentum egy […]

további részletek
2016.06.05

Még fel sem épült, máris bővíteni kell a Tesla gigagyárát

Félkész, de az óriási kereslet miatt bővíteni kell a Tesla nevadai gigagyárát. Három hét alatt 400 ezren rendelték elő a […]

további részletek