Akkumulátor Blog

A Volvo, elsőként, akkumulátor-útlevelet ad az autóihoz, de mire is jó ez?

2024.07.05

Egy QR-kód révén lehet leolvasni az akku „személyes” adatait.
2027-től minden, az EU piacán forgalomba hozott elektromos járművet egy új, “digitális akkumulátor-útlevélként” emlegetett tanúsítvánnyal kell majd ellátni, amely az akkumulátorgyártás minden szakaszára vonatkozó adatokat tartalmaz. Az akkumulátor előállításához használt nyersanyagok kitermelésétől az ártalmatlanítási folyamatig, az újrahasznosított tartalomig és a teljes környezeti lábnyomig minden információ benne lesz.

Az első vállalat, amely alkalmazza ezt a tanúsítványt a Volvo, az EX90 modellnél, amelynek gyártása most kezdődött meg. Az ajánlások szerint a svéd modell digitális nyomonkövethetőségi útlevele blokklánc-technológián alapul, és a brit Circulor céggel együttműködve fejlesztették ki.

A tanúsítványban lévő információk az akkumulátor gyártási folyamatában részt vevő összes beszállítótól származnak, kezdve azoktól, akik a nyersanyagokat beszerezték, az akkumulátor különböző alkatrészeinek gyártójáig.

Az akkumulátor-útlevél elsősorban az újrahasznosítást segíti majd szakértők szerint, mivel a szétszerelés megkezdésekor sokkal több információ áll majd rendelkezésre előzetesen. Így a régi akkumulátorból több értékes anyag nyerhető vissza. Ez 10-20 százalékkal csökkentheti a költségeket, amelyek végül a felhasználót terhelik.

Az akkuútlevélben, konkrétabban, olyan információk is benne lesznek a példa kedvéért, hogy ha például tartalmaz kobaltot, akkor az mondjuk részben egy kínai egy újrahasznosítóból származik, részben pedig a Kongói Demokratikus Köztársaságból. Az adatok között – bár nem nyilvános módon – elvileg az is szerepel majd, hogy kapcsolatba hozható-e gyerekmunkával bármely cég, amely az akkumulátor életútjában szerepel.

A fenti adatok az EX90 esetében a vezető ajtaján elhelyezett QR-kód segítségével könnyen leolvashatók, és a digitális dokumentumot az autó eladásával együtt minden egyes ország illetékes hatóságának is elküldik.

hvg.hu


Kapcsolódó információk

2008.12.08

Spenót-akkumulátor notebookokba és mobiltelefonokba?

Az új spenótból készült chip működése hasonlít arra a természetben megtalálható módszerre, amelynek segítségével a növények a működésükhöz szükséges energiát […]

további részletek
2024.06.25

Új akkumulátor technológiával készül a OnePlus

A közelmúltban elkezdtek szállingózni értesülések a OnePlus Ace 3 Pro-val kapcsolatban, amelyhez a bennfentesek új akkumulátor technológiát jósoltak. Most a […]

további részletek
2024.06.05

Ez az akkumulátor a belső égésű motorok legnagyobb híveit is megingathatja

A hatótávolsággal kapcsolatos aggodalom elleni háború folytatódik, mivel egyre több autógyártó mutat be új, ultragyors töltést támogató akkumulátorcsomagokat. Legutóbb a […]

további részletek
2024.05.05

Apró, hajlékony és hatékony ez a bőr alá ültethető töltő-akkumulátor

Különleges, bőr alá ültethető vezeték nélküli töltővel/energiatároló megoldással álltak elő kínai tudósok, mellyel a jövőben biológiai úton lebomló gyógyszeradagoló rendszereket […]

további részletek