Akkumulátortöltés vezeték nélkül, akár 2,5 centiméterről is

A modern noteszgépek többféle vezeték nélküli technológiát is támogatnak. Ezek közül a WiFi már az alapfelszereltség része, de Bluetooth támogatással is sok modell rendelkezik. Az NFC chipek szintén kezdenek feltűnni a mobil konfigurációkban, sőt, esetenként Wireless Display támogatás is helyet kap egy-egy notebookon.

A nem is oly távoli jövőben egy újabb vezeték nélküli technológiával bővülhet a repertoár, amely ezúttal nem a kommunikációról, hanem a mobil eszközök akkumulátorának vezeték nélküli töltéséről gondoskodik. Egyes mobil eszközök már manapság is tölthetőek vezeték nélkül, igaz ezek a megoldások indukciós töltési eljárást alkalmaznak, azaz az eszköznek fizikai kapcsolatban kell lennie a töltő felületével – magyarul hozzá kell érnie. Az Intel egy másik úton indult el a vezeték nélküli akkumulátortöltés kérdéskörében: a vállalat olyan eljárás implementálásán dolgozik, amely rezonancia alapú technológiára épül. Ennek előnye, hogy az eszköznek nem kell hozzáérnie a vezeték nélküli töltőhöz, hanem akár 2,5 centiméteres távolságra is elhelyezkedhet tőle, az akkumulátor mégis töltődni fog.

Az Intel blogposztja szerint a fentebb említett vezeték nélküli akkumulátortöltő technológia 2013 elejére készülhet el. Mivel a Haswell alapú ultrabookok a következő év második negyedévében érkeznek, így egyáltalán nem lennénk meglepve, ha egyes modellekben már találkozhatnánk az új vezeték nélküli akkumulátortöltési eljárással. Az Intel ezzel együtt a noteszgép gyártókkal és a perifériagyártókkal is szorosan együttműködik annak érdekében, hogy kedvező áron lehessen alkalmazni a friss eljárást.

A technológia a jelek szerint nem csak ultrabookokban, hanem egybegépekben, okostelefonokban és különálló töltőállomásokban is megjelenik majd. Segítségével többek között billentyűzetet, egeret, okostelefont, akkumulátoros külső adattárolót illetve digitális fényképezőgépet és egyéb olyan eszközöket is lehet majd tölteni, amelyekben van akkumulátor és amelyek támogatják a vezeték nélküli akkumulátoröltési eljárást.

Az persze erősen valószínű, hogy az eljárás első körben csak a csúcskategóriás noteszekben tűnik fel, majd később elkezd lejjebb szivárogni az alsóbb szegmensekbe is.

http://ipon.hu

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük