Akkumulátor Blog

Akkuüzemidő mustra tablet fronton

2013.03.15

Angol földön kíváncsiak voltak arra, hogy melyik táblagép bírja legtovább a nyüstölést. Bekérték hát a legnépszerűbb eszközöket és nekiláttak a tesztelésnek. Voltak érdekességek. Nálunk a Prime például jóval tovább bírta.

Az androidos táblagépek, akár kicsik, akár nagyok, még nem tudták behozni az iPad üzemidejét. Egy friss felmérés szerint a 10 hüvelykes táblagépek között az iPad rendelkezik a legelőkelőbb akkumulátor üzemidővel, valamint az is kiderült, hogy a 7 hüvelykes mezőnyben az iPad Mini diadalmaskodik.

Egy brit oldal, a Which? számos a felhasználók által kedvelt táblagépet kért be, hogy azonos feltételek között nézzen a körmükre. A táblagépek üzemidejét Wi-Fi-s böngészéssel és videolejátszás alatt mérték, miközben a kijelzők fényerejét 200 nit környékére lőtték be egy fényerőmérő segítségével. Ennek köszönhetően egyik gyártó terméke sem léphetett meg a mezőnyben az alacsony fényerő beállításainak hála.

A nagy táblagépek kategóriájában a vezetést 811 perccel (~13,5 óra) a retina kijelzős iPad szerezte meg. Ezt a tabletet kicsivel több mint 200 perccel lemaradva, 590 percnyi (~ 9,8 óra) üzemidővel az iPad 2 követte. Androidos fronton a legkiválóbb üzemidővel a Sony Xperia Tablet S rendelkezett, mely 534 percig bírta a strapát. Ezt az eszközt a Samsung Galaxy Tab 2 10.1 követte a rangsorban.

A méréseken a Microsoft Surface RT tablet is részt vett és 501 perces üzemidővel zárt. Az alsó szegmens közelében a Google Nexus 10 állt, mely rendkívül szép már-már retina kijelzővel rendelkezik, de az üzemideje mindössze 488 perc. A lista végére az Asus Eee Pad Transformer Prime került, mely dokkoló nélkül mindössze 335 percig bírta a strapát. A billentyűzetes dokkolójára biggyesztve már sokat javult a tablet üzemideje, akkor 661 percig tartotta ébren az eszközt az akkumulátorokban bujkáló energia.

A kis táblagépek között 783 percével az iPad Mini vitte a pálmát, mely közel 3 órával volt jobb, mint az utána következő Amazon Kindle Fire HD, mely 591 percig állt ellen a lemerülésnek. A harmadik helyre a Google Nexus 7 csúszott be, mely 550 percet ért el az akkumulátor strapán.

Az eredményeket látva felmerülhet a kérdés, hogy miért szerezhették meg az Apple termékek a vezetést az üzemidőteszten. Míg az almás táblagépeken az iOS a legtöbb háttérben futó alkalmazást felfüggeszti, ezáltal azok nem csámcsognak a rendszererőforrásokon, addig az androidos eszközökön az appoknak megvan a lehetőségük, hogy a háttérben továbbra is fussanak. Ám nem feltétlenül ez az, ami megülteti az androidos táblák üzemidejét. Friss tanulmányok szerint a népszerű alkalmazások reklámokkal megkent ingyenes változatai vámolják legjobban a készülékek akkumulátorát. Ezeknek a játékoknak, alkalmazásoknak az összenergia igényükből 25-35 százalék megy el az app futtatására, míg a fennmaradó 65-75 százalékot a felhasználók követése, az információ feltöltés és a reklámletöltés emészti fel.


Kapcsolódó információk

2013.05.25

Vezeték nélkül tölthető Mitsubishi

Már nemcsak elektromos mini-, hanem kisautója is van a Mitsubishinek. A CA-MiEV ráadásul vezeték nélkül is tölthető. A Mitsubishi még […]

további részletek
2013.01.15

Külső segítség mobilozóknak

Vajon a telefongyártók ugyanazt a hibát követik majd el, mint évekkel ezelőtt a számítógép-gyártók? Mindegyik gyártó a számítási és a […]

további részletek
2009.06.29

Panasonic firmware frissítés!

A Panasonic új firmware-t jelentett be a Li-ion akkumulátorokkal működő fényképezőgépeivel kapcsolatban. A frissítés lényege a biztonsági előírások figyelembe vételével […]

további részletek
2009.08.26

A Lenovo akkumulátorokat hív vissza

A Lenovo visszahívja egyes ThinkPadjeinek akkumulátorait. A visszahívásban a ThinkPad R60, R61, T60, T61, X60, X61 modellek érintettek, az alábbi […]

további részletek