Átlátszó és hajlékony Li-ion akkumulátor a jövő mobiljaiba

Az eddigi átlátszó, és nagyon vékony koncepció telefonok egyik problémája az akkumulátor volt.

Számos próbálkozás volt már olyan telefonok előállítására, melyeket bátran hajlíthatóak, és átlátszóak, de eddig mindig elakadt a fejlesztés az akkumulátornál, melyet nem tudtak hasonló tulajdonságokkal felruházni.

A Stanford University kutatói jó úton haladnak afelé, hogy többé ez se okozzon gondot, hiszen ahogy a képen is látszik, sikerült előállítani olyan akksit, ami hozza az elvárásokat.

Yi Cui és Yuan Yang állnak eme ígéretes fejlesztés mögött, melynek az alapötlete az, hogy az elektródákat olyan apróra zsugorítják, mely az emberi szem számára már láthatatlan.

Létrehoztak egy olyan elektróda hálót, melynek darabjai 35 mikron szélesek, és a plasztikai sebészetben is használatos polydimethylsiloxane (PDMS) vette át az elektródák számára szükséges gél szerepét. Ezzel a megoldással 62%-os átlátszóságot értek el, illetve a hasonló méretű, de hagyományos megoldásokhoz képest a teljesítmény kb. 50 %-os. Yi és Yuan nem az elsők, akik ezzel kísérleteznek, mert a Waseda Egyetem japán csapata 2007-ben hasonló megoldásokon dolgozott.

mobilport.hu