Akkumulátor Blog

Az akksi a hőségben fel is robbanhat! Így tárolja a mobilját, hogy ne legyen gond

2018.09.15

Bár nem mindig vesszük észre azonnal, a nyári nagy meleg károsíthatja a mobilunkat és más elektromos eszközeinket is. A hosszan tartó napsugárzás árthat a kijelzőnek, az akkumulátor pedig hőségben széteshet vagy akár fel is robbanhat. Összeállításunkban ahhoz adunk tippeket, hogy mindez elkerülhető legyen.

Ne a napon nézegessük

– A mobiltelefont (valamint a tabletet és a laptopot) soha ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak, mert már akkor is túlmelegedhet, ha a napon ülve böngésszük a híreket vagy csevegünk!

– Ha egy elektronikai eszközünket hőségben mégis a napon kell használnunk, akkor kerüljük a nagy adatforgalmat igénylő programokat és applikációkat – ettől ugyanis csak még jobban felmelegedne a készülék. Ugyanez vonatkozik a navigációs programokra: ha az okostelefonunkat a kocsiban a középső konzolra vagy a szélvédőre rögzítjük, akkor legtöbbször rátűz a nap. Ha ráadásul egy GPS-appot futtatunk rajta, akkor bizony nem jutunk messzire.

– Sok készülék képes arra, hogy védekezzen a túlmelegedés ellen: egy belső szenzor méri az akku hőmérsékletét, és vészhelyzetben kikapcsolja az eszközt. Ha ez nem történik meg automatikusan, akkor viszont nekünk kell cselekedni. Ha túl forrónak érezzük, kapcsoljuk ki, és árnyékos helyen hagyjuk kihűlni.

Hűtsük lassan

– Ha villódzik a képernyő vagy nem reagál (pontosan) az utasításainkra, esetleg sötét foltok jelennek meg rajta – ezek akár egy esetleges túlmelegedés figyelmeztető jelzései is lehetnek.

– Az okostelefont, a tabletet és a laptopot soha ne hűtsük ki hűtőszekrényben, sőt a hűtőtáska sem jó erre a célra. Ha gyorsan le kell csökkentenünk a készülék hőmérsékletét, akkor használjunk ventilátort, különben kondenzvíz csapódhat le rajta, ami árthat az elektronikájának.

– A meghibásodott, működésképtelen akkumulátor cseréje modelltől függően igencsak sokba kerülhet. Fontos, hogy tartalék akku vásárlásakor figyeljünk a minőségre is (lehetőleg gyárit, az okostelefon márkájával megegyezőt válasszunk). Csak ez nyújt garanciát arra, hogy nem tesszük tönkre a mobilt egy olcsó utánzattal.

Ügyeljünk rá, hová tesszük

– A leparkolt kocsiban gyorsan felszökik a hőmérséklet 50-70 Celsius-fokra. Ezért soha ne hagyjuk az autóban a készülékeinket – vagy legalább tegyük be a csomagtartóba.

– Közlekedés során jó szolgálatot tehetnek az erre a célra kínált táskák is, amelyek menet közben védenek a napsugárzástól. 

A laptopot használjuk stabil, kemény felületen, de párnán nem ajánlatos – különben elzáródhatnak a rajta lévő szellőzőnyílások.

Tisztítsuk meg a szellőzőnyílásokat

Az okostelefonok és a tabletek különösen érzékenyek a hőségre, mivel kis helyre nagyon sok technikát zsúfoltak a készülékekbe. Ráadásul ezeknek az eszközöknek nincs aktív szellőztetőjük. A PC-k, a laptopok és a játékkonzolok kánikula idején egyszerűen nagyobb fokozatra kapcsolják a szellőztetést, ezért hőségben gyakran hangosabbak működés közben. Ahhoz, hogy ez kellőképpen hatékony lehessen, érdemes a szellőzőnyílásukat rendszeresen takarítani. A lerakodódó por ugyanis zavarhatja a meleg levegő ki- és a friss levegő beáramlását. A deszktopos számítógépek külső burkolatán gyakran vannak apró szellőzőrácsok és porfilterek, amelyeket egyszerűen levehetünk és megtisztíthatunk. Arra mindig figyeljünk, hogy csak speciális elektromos készülékekhez és komputerhez való termékeket használjunk a tisztításhoz!

blikk.hu


Kapcsolódó információk

2016.05.25

A Nissan is háztartási akkuval támad

Már nem csak autóival indul harcba a Tesla ellen a Nissan az európai piacon, a japán cég egy saját otthoni […]

további részletek
2014.03.05

Új izomtelefon extrém hosszú üzemidővel

Egy most megjelent strapafon, az Evolveo Strongphone Accu nemcsak hogy (szinte) mindent kibír, hosszú üzemidőt is biztosít. Emellett Power Bank […]

további részletek
2020.10.05

Önnek meddig bírja a telefonja? 7000 mAh-s akkumulátor elég lenne bele?

Olyan akkumulátorral ruházna fel a Samsung egy új telefont, amely alapesetben táblagépekbe szokott kerülni.A napokban szivárgott ki egy dokumentum egy […]

további részletek
2017.09.05

Áttörés: megcsinálták a mobilt, melyben nincs akkumulátor, mégis lehet vele telefonálni

Hosszú évek munkájába került a Washingtoni Egyetem kutatóinak, de sikerült: elkészült az akkumulátor nélkül működő telefon prototípusa. Megvolt a próbahívás […]

további részletek