Örökzöld vita, hogy miként töltsük helyesen a mobil és a laptop akkumulátorát. Meglehet, több gyártónak nem fognak tetszeni az alábbi felhasználói javaslatok – írja a hirado.hu.

A Battery University független, szakértői weboldal, amelyik laboratóriumi tesztekkel alátámasztva nyújt információkat mérnököknek, oktatóknak, médiának, diákoknak – és az akkumulátorok felhasználóinak egyaránt.

Bőségesen tesznek közzé függvényeket, ábrákat, mérési módszereket: itt az egyszerűség kedvéért csak a végkövetkeztetéseket ismertetjük – a részletek iránt érdeklődők az oldalon tájékozódhatnak.

Úgy tűnik, még sokáig nem lesz jobb a jelenleg használatos lítiumion akkumulátornál. Ennek minden töltésciklusa (bármennyire merült le éppen az akku, az újratöltése egy ciklus), valamint a magas hőmérséklet, s az elöregedés csökkenti a teljesítményét: típusonként 300-500 ciklus után legalább 80 százalékra vagy lejjebb csökken a kapacitásuk.

Figyelmes használattal kitolható az akku élettartama és teljesítménye.

A Battery University tanácsai:

  • Tűző napon ne töltsük, s hűtsük, szellőztessük a forró készüléket.
  • Talán semmi sem rongálja annyira az akkumulátort, mint teljes töltöttség alatt a magas hőmérséklet.
  • Soha ne hagyjuk 0%-ra merülni az akkumulátort.
  • Ne dobjuk ki a (gyártói forrású, nem no name) régi töltőt. A mostani úgynevezett gyorstöltők divatosak, s nagyon jól jönnek, ha valóban alacsony töltöttségről kell sebesen feltölteni a készüléket, de a tesztek szerint a gyorstöltés (ultragyors töltés és társai) lerövidítik az akkumulátor várható élettartamát. Aki éjszaka, alvás előtt teszi töltőre, s reggelig úgyis rajta hagyja lógni a készüléket, ne gyorstöltőt használjon. Nem kell feltétlen előhalászni a régi töltőt, a telefonon a Beállítások/Eszköz karbantartása/Akkumulátor/Speciális beállítások elnevezésű menüpontjában kikapcsolható a gyorstöltés, s csak akkor érdemes visszaállítani, amikor valóban arra van szükség.
  • A korszerű készülékek védettek túltöltés ellen, ezért – a már említett magas hőmérséklet kivételével – nyugodtan a töltőn lehet ezeket felejteni, a 100% elérése után a töltésük automatikusan kikapcsol.
  • Ideális a 80%-os töltöttség lenne az akkumulátor élettartama szempontjából. Természetesen ezt lehetetlen mindig hozni: hogy minél tovább megtartsa a kapacitását, ha tehetjük, üzemeltessük 25 és 85 százalék közötti töltöttségen.

(A 25-100%-os töltöttség ugyan természetesen hosszabb futási időket biztosít két töltésciklus között, de várható élettartamán belül hamarabb csökken az akku kapacitása.)

(Az akkumulátor megfelelő használatának szoftveres feltételeiről következő cikkünkben számolunk be.)

karpatinfo.net