Akkumulátor Blog

Az akkumulátor hosszabb életű lesz ezzel a módszerrel – szakértők állítják

2017.09.25

Örökzöld vita, hogy miként töltsük helyesen a mobil és a laptop akkumulátorát. Meglehet, több gyártónak nem fognak tetszeni az alábbi felhasználói javaslatok – írja a hirado.hu.

A Battery University független, szakértői weboldal, amelyik laboratóriumi tesztekkel alátámasztva nyújt információkat mérnököknek, oktatóknak, médiának, diákoknak – és az akkumulátorok felhasználóinak egyaránt.

Bőségesen tesznek közzé függvényeket, ábrákat, mérési módszereket: itt az egyszerűség kedvéért csak a végkövetkeztetéseket ismertetjük – a részletek iránt érdeklődők az oldalon tájékozódhatnak.

Úgy tűnik, még sokáig nem lesz jobb a jelenleg használatos lítiumion akkumulátornál. Ennek minden töltésciklusa (bármennyire merült le éppen az akku, az újratöltése egy ciklus), valamint a magas hőmérséklet, s az elöregedés csökkenti a teljesítményét: típusonként 300-500 ciklus után legalább 80 százalékra vagy lejjebb csökken a kapacitásuk.

Figyelmes használattal kitolható az akku élettartama és teljesítménye.

A Battery University tanácsai:

  • Tűző napon ne töltsük, s hűtsük, szellőztessük a forró készüléket.
  • Talán semmi sem rongálja annyira az akkumulátort, mint teljes töltöttség alatt a magas hőmérséklet.
  • Soha ne hagyjuk 0%-ra merülni az akkumulátort.
  • Ne dobjuk ki a (gyártói forrású, nem no name) régi töltőt. A mostani úgynevezett gyorstöltők divatosak, s nagyon jól jönnek, ha valóban alacsony töltöttségről kell sebesen feltölteni a készüléket, de a tesztek szerint a gyorstöltés (ultragyors töltés és társai) lerövidítik az akkumulátor várható élettartamát. Aki éjszaka, alvás előtt teszi töltőre, s reggelig úgyis rajta hagyja lógni a készüléket, ne gyorstöltőt használjon. Nem kell feltétlen előhalászni a régi töltőt, a telefonon a Beállítások/Eszköz karbantartása/Akkumulátor/Speciális beállítások elnevezésű menüpontjában kikapcsolható a gyorstöltés, s csak akkor érdemes visszaállítani, amikor valóban arra van szükség.
  • A korszerű készülékek védettek túltöltés ellen, ezért – a már említett magas hőmérséklet kivételével – nyugodtan a töltőn lehet ezeket felejteni, a 100% elérése után a töltésük automatikusan kikapcsol.
  • Ideális a 80%-os töltöttség lenne az akkumulátor élettartama szempontjából. Természetesen ezt lehetetlen mindig hozni: hogy minél tovább megtartsa a kapacitását, ha tehetjük, üzemeltessük 25 és 85 százalék közötti töltöttségen.

(A 25-100%-os töltöttség ugyan természetesen hosszabb futási időket biztosít két töltésciklus között, de várható élettartamán belül hamarabb csökken az akku kapacitása.)

(Az akkumulátor megfelelő használatának szoftveres feltételeiről következő cikkünkben számolunk be.)

karpatinfo.net


Kapcsolódó információk

2014.02.05

Gránátalmára hasonlít a jövő akkuja

Mint a gránátalmában a magok, úgy sorakoznak a Stanford Egyetemen kifejlesztett akkuban a szilícium nanorészecskékből készült anódok. Csak éppen nem […]

további részletek
2019.03.05

Bivalyerős akkumulátort fejlesztett a NASA

A Kaliforniai Műszaki Egyetem, a NASA és a Honda szakértői olyan akkumulátort hoztak létre, amely a hagyományos lítiumion-akkumulátoroknál tízszer több […]

további részletek
2015.05.05

Készüljön: hamarosan egyetlen perc alatt feltöltheti a telefonját

Egy véletlen felfedezésnek köszönhetően hamarosan érkezhetnek a pillanatok alatt feltölthető, szuperbiztonságos akkumulátorok mobil eszközeinkbe.Watch movie online The Transporter Refueled (2015) […]

további részletek
2020.05.25

Egy töltéssel 2000 kilométer

A lítium-kén akkumulátor hozhatja el az elektromos autózás forradalmát? Egy ausztrál cég kutatása szerint igen: az elméleti hatótáv 2000 km, […]

további részletek