Az ingyen androidos alkalmazások reklámjai rettentően lecsapolják az akkumulátort

A Purdue Egyetem kutatása szerint az ingyenes alkalmazások, melyek reklámmal együtt érkeznek, az akkumulátor energiájának 75 százalékát is felemészthetik.

Amennyiben készülékünk akkumulátora ideje korán adja meg magát előfordulhat, hogy az alkalmazásaink háza táján érdemes szétnéznünk, ugyanis egy új kutatás eredménye szerint az ingyenes applikációk akkumulátor használatának 75 százalékát a rejtett folyamatok és a reklámok generálják.

A Purdue Egyetem kíváncsi kutatói az alkalmazások energiaigényének méréséhez egy külön programot készítettek, mellyel példa okán az is kiderült, hogy a közkedvelt Angry Birds tényleges játék része csupán az alkalmazás energiahasználatának egy ötödét teszi ki, miközben az energiafogyasztás közel fele a GPS pozíció megállapításához és a reklámok letöltéséhez köthető. Az energiafröccs több mint negyede ezután arra megy el, hogy miután a reklám adatcsomagja megérkezett a kapcsolatot 10 másodpercig továbbra is fenntartsa a rendszer.

Hogyan állíthatjuk meg, hogy az alkalmazások leszívják az akkumulátor értékes energiáját? A pénztárca kímélő megoldás az az, ha a Wi-Fi-t, a GPS-t, a Bluetooth-t és az adatforgalmat letiltjuk amennyiben nem használjuk őket. Ettől egy fokkal rosszabb ha mondjuk játék alatt töltőre dugjuk a készüléket. Másik lehetőség, hogy rootoljuk a készüléket és feltelepítünk egy népszerű reklámblokkoló alkalmazást. Továbáá ott van az a lehetőség is, hogy megvásároljuk az alkalmazás reklám mentes verzióját, mely már nem terheli olyan mértékben a készülékünk akkumulátorát, mint az ingyenes verzió.

mobilport.hu