Akkumulátor Blog

Egy kínai cég állítja: sikerült forradalmasítani az akkumulátorokat

2022.02.05

A kínai SVolt nevű cég egy olyan, elektromos autók számára készült akkumulátort mutatott be, amelyhez már nem kell kobalt.
Ha valóban szeretnénk gátat szabni a globális felmelegedésnek, akkor valamilyen módon, de drasztikus mértékben csökkentenünk kell a légszennyezést. Ennek egyik módja, hogy a közlekedésben – legyen szó az autókról vagy a repülésről –, átállunk az elektromos meghajtású járművekre.

Ez jelentős mennyiségű szén-dioxidtól kímélné meg a légkört, ugyanakkor felvet egy másik problémát: az akkumulátorok, amelyeket ezek a járművek használnak, koblatot is tartalmaznak – ezekből készítik a lítium egységek elektródáját. Ez nemcsak azért problémás, mert a Föld kobaltkészletei végesek, hanem azért is, mert a bányászata jelentős mértékben károsítja a környezetet.

Éppen ezért az olyan vállalatok, mint az IBM, a Panasonic vagy a Tesla azon dolgoznak, hogy a kobaltot valamilyen más anyaggal helyettesítsék. A jelek szerint őket is beelőzte egy kínai vállalat, az SVolt.

A cég egy kínai autós rendezvényen arról beszélt, hogy elkészült a technológia fejlesztésével, és már képes olyan akkumulátorok gyártására, amelyekben nincs kobalt – írja az Engadget. Hogy bizonyítsa állítását, a vállalat el is készített a kínai autógyártóval, a Great Wall Motorsszal egy olyan járművet, amiben egy 82,5 KWh akkumulátor foglal helyet.

Ez normál hőmérsékleti körülmények között 600 km-re elegendő energiát tud tárolni, és lehetővé teszi, hogy 5 másodperc alatt érje el a jármű 0-ról a 100 km/h-s sebességet. A cég azt egyelőre nem árulta el, mikortól lehet majd kapni az ilyen technológiával felszerelt járműveket.

hvg.hu


Kapcsolódó információk

2015.09.25

Örökké élhet a szuperakkumulátor

Az akkumulátorok belsejének szilárdítása lehet az örökké tartó telepek kulcsa. A Samsung mérnökei a terület élenjáró kutatóival együtt dolgoznak a […]

további részletek
2017.09.25

Az akkumulátor hosszabb életű lesz ezzel a módszerrel – szakértők állítják

Örökzöld vita, hogy miként töltsük helyesen a mobil és a laptop akkumulátorát. Meglehet, több gyártónak nem fognak tetszeni az alábbi […]

további részletek
2022.10.15

Akkumulátorkímélő praktikák Android mobilokra

Kikapcsolás, fényerőcsökkentés és a konnektor állandó vizslatása helyett, hat élhető megoldást mutatunk be, az akkumulátor üzemidejének optimalizáláshoz. A cserélhető akkumulátor […]

további részletek
2014.05.15

Akku feltöltés: fél perc alatt kész

Vadonatúj technológiának köszönhetően akár fél perc alatt is feltölthetők lesznek a jövő okostelefonjainak akkumulátorai. Az egyre növekvő kijelzők, egyre nagyobb […]

további részletek