Rengeteg tévhit kering napjainkban arról, hogyan védhetjük meg az okostelefonunkat attól, hogy a rendszer lelassuljon, vagy hogy az akkumulátorunknak hosszabb élettartama legyen. Ahogy egy előző cikkünkben megírtuk, az alkalmazások folyamatos bezárása nem tartozik a hatékony módszerek közé, sőt ez a tevékenység kifejezetten sokat ronthat a telefonok teljesítményén. Az akkumulátor töltése elsőre viszonylag magától értetődőnek tűnhet: felrakjuk, levesszük, és kész. Azonban ha gondos gazdák akarunk lenni, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Az akkumulátorok élettartama és a feltöltések száma közt közvetlen összefüggés van.

A legtöbb lítium-ionos telefon akkumulátorának 400-500 töltési ciklusa van, ezután sokszor olyan rossz lesz a teljesítmény, hogy muszáj lecserélni, írja a SlashGear. Egy töltési ciklusnak az számít, ha nulláról egészen a 100 százalékos töltöttségi szintig megyünk. Azonban ha hosszabb élettartamot akarunk elérni, fontos odafigyelni rá, hogy soha ne merítsük le teljesen, és ne is 100 százalékig töltsük a készülékünket.

A Samsung például azt javasolja, hogy mindig tartsuk legalább 50 százalékon a töltöttségi szintet, 85 százaléknál pedig lehetőség szerint ne töltsük tovább a készüléket. Az újabb Samsung modellek korlátozzák is a maximális töltöttség szintjét az előbb említett 85 százalékos értékben. A Google Pixel telefonjaiba is beépítettek már hasonló funkciót, itt a rendszer szoftveres beavatkozással 80 százalékban maximalizálja a töltést.

Semmiképp nem célravezető tehát, ha éjszakára töltőre tesszük a mobilunkat.

A legtöbb modern, márkás töltő ugyan képes érzékelni, ha okostelefonja akkumulátora teljesen feltöltődött, de ha más márkájú töltőt, vagy viseltes kábelt használunk, könnyedén alakulhat ki tűz, ami komoly veszélyekkel jár. Töltőre dugva biztos sokan tapasztalták már, hogy a készülék felmelegedik – ez a töltési folyamat elkerülhetetlen része. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a hőmérséklet 0 és 35 Celsius-fok között maradjon. Ha ugyanis túlságosan felmelegedik a telefon, automatikusan csökken a töltési sebesség. A legideálisabb a 15 Celsius-fok körül hőmérséklet.

24.hu