Feltalálták az akkumulátorok Szent Grálját

Évek óta próbálkoznak azzal kutatók, hogy új akkumulátortechnológiát fejlesszenek ki, ám a kutatások rendkívül lassan haladnak. Az amerikai energetikai minisztérium kutatószervezete egy olyan úttörő megoldást talált, amiről állítják: az akkumulátorok Szent Grálja lesz.

Az amerikai energetikai minisztérium kutatószervezete (Arpa-E) bejelentette, hogy úttörő akkumulátortechnológiát fejlesztett ki. A szervezet úgy említi a találmányt, mint az akkumulátorok Szent Grálját,

egy olyan új, kémiai és mérnöki eljárást dolgoztak ki, amivel adott méretben több energiát lehet tárolni, mint a ma ismert megoldásokkal.

A szervezet igazgatója, Ellen Williams egyelőre csak annyit árult el, hogy hét év alatt sikerült egy olyan teljesen új megközelítést kifejleszteni, ami működőképes, és forgalomba is hozható. Tiszta és olcsó energiát ígér.

Többről van szó azonban, mint hosszú ideig üzemelő okostelefonokról és autókról: a megoldás az egész amerikai elektromos hálózatot is átalakíthatja 5-10 éven belül – véli az igazgatónő.
Leváltja a lítiumakksit

Az energiatárolás terén csak fájdalmasan kis lépésekkel megy a fejlesztés, mert olyan sok a megoldandó probléma. Jelenleg lítiumion-akkumulátorokat használunk mobiltelefonokban és elektromos autókban egyaránt, e téren azonban több okból kifolyólag nagy áttörésre már nem lehet számítani.

Helyettesítése érdekében számos kutatás folyik. 2013-ban az úgynevezett lítium-levegő akkumulátorokkal sikerült – egyelőre csak laboratóriumi körülmények között – előrelépni. Ezzel egy elektromos jármű akár 800 kilométert is meg tudna tenni egyetlen töltéssel.

origo.hu