Akkumulátor Blog

Felvásárolná a Panasonic a Sanyót

2008.11.06

panasonic

A Panasonic Corp., a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai cége fel kívánja vásárolni a Sanyo Electric Co.-t – értesült a Bloomberg hírügynökség. A Sanyo erős pozíciókkal rendelkezik az akkumulátorgyártásban és a napelemek készítésében. A hazai Sanyo üzemekből az akkumulátorok gyártását elviszik ugyan, de idén a Sanyo megháromszorozta magyarországi napelemgyártását.


A Panasonic megkereste a Sanyo három legnagyobb legnagyobb tulajdonosát, és hamarosan formálisan is felvásárlási ajánlatot tesz a Goldman Sachs Group Inc.-nek, a Sumitomo Mitsui Banking Corp.-nak és a Daiwa Securities SMBC Co.-nak – írja a Bloomberg. A Sanyo 70 százalékának megfelelő elsőbbségi részvényekkel rendelkezik a Goldman és a két japán bank.

A Sanyo a világ legnagyobb újratölthető akkumulátorgyártója, illetve lítiumos akkumulátorgyártója. A Goldman és üzlettársai 2006-ban vásárolták fel a Sanyót, amikor az már évek óta veszteséges volt. Az elemzők azért sem lepődtek meg a mostani felvásárlási híren, mert az új tulajdonosok már 2006-ban megállapodtak, hogy a részvényeket 2009 márciusáig tartják csak meg. A részvények eladásához a Sanyo jóváhagyása is szükséges – teszi hozzá az amerikai hírügynökség.
Az elsőbbségi részvények értéke hatmilliárd dollárt tenne ki, ha törzsrészvényekké alakítanák át azokat.

A Panasonic a napelemgyártás miatt vásárolná fel hírek szerint versenytársát. A Sanyo a harmadik legnagyobb napelemgyártó Japánban. A Sanyo évekig veszteséges volt, mivel nagyon erős volt a verseny a digitális kamerák és más szórakoztatóelektronikai termékek piacán.

Ezután a céget megmentették az összeomlástól az új tulajdonosok 2006-ban, és ekkor kezdett a Sanyo az akkumulátorgyártásra összpontosítani, illetve felfuttatta a napelemgyártást. Visszafogták ugyanakkor a számítógépes chipgyártást, amely nem hozta a várt eredményeket. Az akkumulátorgyártás is ígéretes ágazatnak tűnik, hiszen egyre több elektromos meghajtású autó állhat üzembe a jövőben.

A Panasonic és a Sanyo összefogásával Japán legnagyobb elektronikai gyártócége jöhetne létre, megelőzve a Hitachit.

A Panasonic a tranzakció nyomán a harmadik legnagyobb japán vállalat lenne a Sanyóval együtt 11 200 milliárd jent elérő árbevételével.

A Sanyo Hungary Kft. a japán Sanyo leányvállalata. Az anyacég idén júliusban bejelentette – a vállalati újság szerint -, hogy megháromszorozta magyarországi napelemgyárának teljesítményét. Az első napelem 2005-ben készült el Magyarországon, tavaly fejezték be a jelenleg is bővülő második csarnokukat, a Solar II-t. Az új gyártósor, amely tavasszal indult, éves kapacitását 55 megawattról a maximális szintre, évi körülbelül 180 megawattra növeli, mely a legnagyobb teljesítményt jelenti a Sanyo vállalatcsoporthoz tartozó gyárak között.

Az év végére, de legkésőbb a következő év elejére elérendő cél pedig, hogy a Solar I-es és II-s üzemben gyáranként napi 1200 modult állítsanak elő. A tervek szerint 2010-ben indul a Solar III, ami a Sanyo Hungary legnagyobb kapacitású napelem modul-összeszerelő gyáregysége lesz.

A napelemgyártás növelésével egyidejűleg a cég – a megváltozott piaci viszonyok, a növekvő globális verseny és az EU-csatlakozás óta megemelkedett bérköltségek miatt – fokozatosan leépíti az újratölthető szárazelemek és mobiltelefon akkumulátorok dorogi gyártását, és a termelést Ázsiába és az EU-ban lévo alvállalkozókhoz helyezi át.

2008 elején a Sanyo és a Videoton Holding Zrt. tárgyalásai után megállapodás született egy 400 főt foglalkoztató üzem építéséről, melynek helyszíne Marcali. A vállalati újság 2008 szeptemberi száma szerint csökkentett mennyiségben még teljesítik a megrendeléseket, de szeptember végéig befejeződik a termelés. Az itt felszabaduló dolgozók lehetőséget kapnak, hogy a napelemgyárban folytathassák a munkát.

Forrás: origo.hu


Kapcsolódó információk

2012.10.10

Öntöltő akkumulátor

A Georgia Tech kutatói olyan akkumulátort hoztak létre, amely egyszerre képes a mechanikai energiát felvenni és elraktározni, vagyis önmagát tölti. […]

további részletek
2008.09.27

Horváth Miklós: A világ működése/ Akkumulátor

Elektrokémiai áramforrások, amely vegyi energiát alakítanak át árammá, az akkumulátorok esetén megfordítható, az elemek esetén nem megfordítható módon. (Az angol […]

további részletek
2011.04.01

Hatórányi napsütéssel feltölthető mobiltelefon

A floridai CTIA telekommunikációs szakkiállításon az innovációs díjat nyerte el a francia Wysips cég azzal a rendkívül vékony, mindössze egytized […]

további részletek
2013.10.25

Japán kutatók megháromszorozták az akkumulátorok teljesítményét

Sokunkkal előfordult már, hogy a lehető legrosszabbkor merült le a telefonunk, vagy a laptopunk. A Sumitomo Electric Industries előrehaladott kutatásokat […]

további részletek