Akkumulátor Blog

Forradalmasíthatja a napenergia-ipart a Tesla új akkumulátora

2015.09.05

Elon Musk, a Tesla vezére csütörtök este végre lerántotta a leplet egy régóta várt bejelentésről: jön az új akkumulátor, mely háztartások számára is könnyedén alkalmazható lesz.
Az áramellátás új formája

A szokásos, show-elemekkel tűzdelt bemutató keretében mutatta be Elon Musk a Powerwall becenévre keresztelt, újratölthető, 7-10 kilowattórás lítium-ion akkumulátort. A most befutó megrendeléseket már pár hónapon belül ki is tudják elégíteni, az új akkuk ára 3-3500 dollár körül fog mozogni, és egy átlagos háztartás energiaigényeit közel 10 órán keresztül tudja ellátni. A készülékekre 10 éves garanciát biztosítanak.

A Tesla vezére szerint az „eddigi akkumulátorokkal az a baj, hogy nem érnek semmit”. A most bemutatott terméket viszont eleve napenergia tárolására tervezték, újratölthetőek és olyan formát adtak neki, hogy szinte alig foglalnak helyet egy családi háztartásban, akár a garázsban vagy annak falán is elhelyezhetőek. Az akkumulátorok egyébként 130 centiméter magasak, 86 centiméter szélesek és 18 centiméter mélyek.
Forradalmat hirdetett a vezér

Musk a bemutató elején megosztotta grandiózus vízióját is a résztvevőkkel: fel kell számolni az Egyesült Államok energiaellátásának fosszilis energiahordozóktól való függését, mely az új akkuknak köszönhetően elérhető közelségbe kerülhet. A milliárdos cégtulajdonos szerint 2 milliárd darab aksi elegendő lehet ahhoz, hogy a közlekedés, a fűtés és az áramtermelés ellátása megújuló energiából legyen megoldható.

Hogy egy kis nyomatékot is adjon a bejelentése súlyának, a résztvevők azt is megtudhatták, hogy maga a sajtótájékoztató és mindenféle show-elem is napelemekkel feltöltött akkumulátorokon keresztüli áramellátásról oldották meg, mellőzve a hálózati áram használatát.

Ahogy azt a Tesla autómodelleknél is hozzászokhattunk, az újonnan bemutatott akkumulátorok technológiája is nyílt forráskódú lesz.
A “Gigagyár”

Az akkukat amúgy a tavaly februárban bejelentett, 5 milliárd dollár beruházás mentén megvalósuló nevadai “gigagyárban” fogják előállítani, mely 2020-ra érheti el csúcskapacitását. Az akkumulátorok iránt eleve folyamatosan növekszik a kereslet, és sokak szerint egy igen jövedelmező üzlet, mely a Tesla fő profilját is jelentheti a jövőben.

investor.hu


Kapcsolódó információk

2016.05.25

A Nissan is háztartási akkuval támad

Már nem csak autóival indul harcba a Tesla ellen a Nissan az európai piacon, a japán cég egy saját otthoni […]

további részletek
2015.08.15

Itt az első hatszögletű akkumulátor

Az LG legfrissebb fejlesztésével a közeljövőben érkező új okosórákban találkozhatunk majd januvia generic. Az elmúlt hónapokban bejelentett okosórák többsége már […]

további részletek
2020.12.15

Tüzet is okozhat a szemétbe dobott, használhatatlan okostelefon-akkumulátor

A nemzetközi tanulságok szerint, úgynevezett “zombi akkumulátorok” jelentenek egyre nagyobb problémát: a használt, hulladékba dobott telepek komoly tűzkárokat tudnak okozni […]

további részletek
2013.11.05

Az ingyen androidos alkalmazások reklámjai rettentően lecsapolják az akkumulátort

A Purdue Egyetem kutatása szerint az ingyenes alkalmazások, melyek reklámmal együtt érkeznek, az akkumulátor energiájának 75 százalékát is felemészthetik. Amennyiben […]

további részletek