Akkumulátor Blog

Gigagyárban készíti a Tesla a jövő aksijait

2016.09.25

Hivatalosan is megnyitotta a nevadai sivatagban épülő gigagyárát a Tesla Motors. Két év alatt eddig közel 14 százaléka készült el, de Elon Musknak nagy tervei vannak vele. Az üzem kulcsfontosságú szerepet játszik majd a cég saját akkumulátorainak gyártásában és az elektromos autóik tömeggyártásában.

Mint Elon Musk legtöbb ötletét, azt is sokan szkeptikusan fogadták, hogy a Tesla-vezérnek sikerülhet egy olyan gigagyárat építeni 5 milliárd dollárból, ami képes lesz évi 35 gigawattórányi akkumulátort gyártani.

Még Josi Jamadának, az autógyártó partnereként részt vevő Panasonic vezérigazgatójának is voltak fenntartásai eleinte az ötlettel kapcsolatban – mára már az ő cége szállítja a lítiumion-cellákat a Tesla Model S és Model X autóihoz, és a gyár építésébe is beszállt 1,6 milliárd dollárral.

A Gigafactory névre keresztelt komplexumot két éve kezdték el építeni a nevadai sivatagban, és még csak 14 százaléka áll készen.

2017-re sikerülhet elérni a 31 százalékos kiépítettséget, kész állapotában összesen 930 ezer négyzetmétert foglal majd el. A terv az, hogy egyedül ebben az üzemben több lítiumion-akkumulátor készüljön el egy év alatt, mint amit összesen gyártottak 2013-ban a világon.

Ugyan még közel sincs kész az óriásgyár, nemsokára megindulhat a termelés. Elon Musk az elkövetkező kilenc hónapban szeretné legyártatni az első akkumulátorokat.

2018-tól kapcsolnak gyorsabb fokozatba: innentől kezdve évi 35 gigawattórányi akkumulátor legyártása a cél, ami később akár 150 gigawattórás termelésre növelhető.

A Tesla szerint a saját gyárnak köszönhetően 30 százalékkal sikerülhet csökkenteniük az akkumulátorok költségét.

Gigantikus akkugyár

Az üzemnek kulcsszerepe lesz Elon Musk terveiben, elsősorban abban, hogy megfizethetőbbé tegyék drága elektromos autóikat, és elindulhasson a tömegtermelés.

Ennek feltétele, hogy olcsó, de nagy kapacitású akkumulátorokat állítsanak elő, így egyre sürgetőbb a gyár épülése. Még 2020 előtt évi 500 ezer autót szeretnének legyártani.

A globális kereslet a korlátozott mennyiségben elérhető lítiumion-akkumulátorokra továbbra is nő, azáltal, hogy az autógyártók egyre több hibrid és elektromos autót gyártanak. A Tesla pedig nem szeretne függeni senkitől.

A cég következő járművére, a 35 ezer dolláros Model 3-ra már 400 ezer darab előrendelés érkezett. Az autó akár évi 20 milliárd dollár körüli bevételt is hozhat, közölte Elon Musk nemrégiben egy sajtókonferencián.

A másik fontos termékvonal, a Powerwall egységekbe szánt akkumulátorok gyártása is a Gigafactory-ban zajlik majd, ezek otthoni áramtároláshoz készülnek háztartásokba, irodákba. Eleinte csak a kapacitás harmadát szánják rá, később már felét.

Nemcsak az elektromos autók alkatrészeit fogják gyáron belül készíteni, de a gyár tetejére szerelt napelemeket is, amelyek áramot biztosítanak a gyártáshoz. A Panasonic pedig az olyan nyersanyagokat szállítja, mint a lítium.

Robotokkal a jövőbe

A gyárban robotok fogják elvégezni a munka jelentős részét, de a mérnökök asztalai közel lesznek a gyártósorhoz, így mindig szemmel tudják tartani a munkavégzésüket. Ugyan a gyár nagy mértékben automatizált lesz, 6500 emberi alkalmazott is dolgozni fog a kész épületben.

Musk elmondta a BBC-nek, hogy még több olyan országban épülhet majd hasonló üzem, ahol nagy a kereslet a végtermékre, például néhány európai országban, Indiában, Kínában.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2017.03.05

Miniatűr „poroltókkal” előznék meg az akkumulátor-tüzeket

A telefonokban, a laptopokban és más hordozható készülékekben használt lítiumion-akkumulátorok alacsony súlyuk és jó hatásfokuk miatt nagyon elterjedtek napjainkban. Használatukat […]

további részletek
2020.03.05

Kiderült, hogyan öregszenek a villanyautó-akkuk

Egy flottakövetéssel foglalkozó cég készített felmérést, nagyjából 6300 elektromos jármű adataiból, amiből kiderült, hogy mennyit veszítenek az átlagos hatótávjukból éves […]

további részletek
2019.07.05

Bebiztosította a Volvo az elektromos autók akkumulátor-ellátottságát

Egy több millió dolláros üzlet részeként a CATL és az LG Chem szállítja majd a telepeket a svéd-kínai gyártónak.A Volvo […]

további részletek
2015.05.15

Itt a megoldás: vége a lemerülő okostelefonok miatti bosszankodásnak

Csak kapkodjuk a fejünket, amikor a mobilgyártók előrukkolnak az újabb és újabb csúcsmobiljaikkal, hogy mi mindent tudnak és mennyire megkönnyítik […]

további részletek