Gigantikus külső akkumulátor a Huawei-től

Nem meglepő módon napjainkban lassan már minden okostelefon- és tabletgyártónak a kínálatában felfedezhető valamilyen külső akkumulátor vagy vésztöltő a különböző kiegészítők listáján. Ezúttal a Huawei újított be egy ilyen termékkel, és nem is akármilyennel.

A Power Bank AP007 névre hallgató telep tizenháromezer milliamperes kapacitással szolgál, viszont a konstrukciójában nem sok újdonság fedezhető fel. Ami elsőre feltűnhet mindenkinek, a szakemberek a dizájn terén sajnos a legkevésbé sem rugaszkodtak el az eddig látottaktól.

A Power Bank AP007 alumínium testet öltött magára, aminek az oldalait gondosan lekerekítették – a Xiaominál láthattuk elsőként ezt az egyszerű receptet, és azóta többen is átvették. Ez a felépítés leginkább a strapabíróság miatt előnyös, amire bizony szükség is van egy akkumulátorcsomagnál, ami még önmagában is potenciális veszélyforrás lehet. A tervezéskor a Huawei direkt nagy figyelmet szentelt arra, hogy a fizikai behatásokkal szemben kellő ellenállást mutasson a kütyü: a készülék simán túléli a landolást egy méteres magasságból, továbbá az erős vibrációnak, valamint rezgéseknek is magabiztosan néz elébe. A vállalat még külön nyomástesztnek is alávetette a külső héjat, így meggyőződhettek arról, hogy tényleg bírja a strapát szélsőségesebb esetekben is.

Az egyetlen gomb, a csatlakozók és a visszajelzésről gondoskodó LED-ek egyaránt felülre kerültek, a termék alján pedig a paraméterei olvashatóak a kötelezően feltüntetendő feliratok mellett. A töltöttségi szintet összesen négy LED jelöli majd a használat során, de ez sem újdonság már, hiszen több hasonló készüléknél is ilyen visszajelzőrendszer működik. A Huawei közleménye szerint a mobil akkumulátor rendelkezik intelligens alvó, valamint energiatakarékos módokkal, így a feltöltését követően nem fogyaszt feleslegesen, a maximális töltöttségi szintet folyamatosan tartja, hogy induláskor toppon legyen. Arról nem esett szó, hogy nagyjából mennyi ideig tart a töltése, de minden bizonnyal jó előre érdemes gondoskodni róla, hiszen 13 000 mAh-ról beszélhetünk. Az sajnos nem derült ki, hogy a Honor Power Bank AP007 pontosan milyen cellákra épül, de valószínűleg a Huawei is legalább annyira odafigyelt a megfelelő minőségű alkotóelemek kiválasztására, mint a Xiaomi vagy például az ASUS. Előreláthatólag 300 töltési ciklusig nem kell érezhető teljesítménybeli visszalépéssel számolni – ez alapvetően nem is sok, de azt azért hozzá kell tenni, hogy ezt senki nem fogja naponta tölteni.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi mindenre lehet elegendő 13 000 mAh-s kapacitás? Ebből már példának okáért legalább négy alkalommal teljesen újra lehet tölteni egy Huawei P8-at, azonban egy alsóbb árkategóriás Honor okostelefonnál talán még ennél is több ciklusra lehet elegendő. Ekkora tartalékból természetesen már táblagépeket is lehet tölteni, ezeket méretétől függően 1-3 alkalommal bírja majd nulláról teljesen feltáplálni az energiabank. Sőt mi több, mivel két USB 2.0 került a Power Bank AP007-re, így egyidejűleg akár több fogyasztó (pl. egy mobiltelefon és egy tabletet) is tölthető róla. Mindkettő aljzat egyforma kvalitású; 5 V mellett 2 A leadására képesek, így egészen jó sebességgel dolgoznak, ami el is kél manapság, mikor már egy mobilban is teljesen normálisnak számít mondjuk egy 3000 mAh-s telep.

A Huawei Honor Power Bank AP007 Indiában bukkant fel először, méghozzá a Flipkart kínálatában. Az eszköz meglehetősen olcsón kelleti magát, ezáltal előre láthatólag méltó ellenfele lesz még a Xiaomi energiabankoknak is. Az ára 1400 rúpia, ami átszámítva kevesebb mint 25 dollárnak (pillanatnyilag kb. 22) felel meg.

ipon.hu