Átlagosan másfél, két és fél évet húz ki egy mai okostelefon akkumulátora érzékelhető teljesítményromlás nélkül.

Nincs okunk csodálkozni, ha a nem is olyan régi telefon már nem bírja olyan hosszú ideig a használatot, mint kezdetben. A sajnos biztosra vehető romlásnak az van a hátterében, hogy a lítium-alapú akkuk

mintegy 500 töltési ciklus után elvesztik a kapacitásuk 20 százalékát.

Cserébe nem kell ezeket az akksikat teljesen lemeríteni és teljesen feltölteni, mint a régieket, valamint bármikor töltőre lehet tenni, hogy töltsünk beléjük még egy kis szuflát.

Ha szembeötlően gyorsabban merül az okostelefon, először szoftveresen ellenőrizzük a Beállítások / Akkumulátor menüpontban, hátha valamelyik alkalmazás veszi túl gyakran igénybe.

Ha a szoftveres hibát kizártuk,

vannak biztos jelei, hogy mikor szorul akkucserére a mobil.

Érdemes szervizhez fordulni, ha az alábbi tüneteket észleljük:

1. Ha a régebben egész éjszakára töltőn hagyott akkumulátor már nem tart ki egy egész napot, hanem délután töltő után kiált.
2. Ha a 100%-ra töltött telefon kapacitása minden használat nélkül – próbáljuk meg repülőmódban is vizsgálni – túl gyorsan 2-3 százalékot esik.
3. Nagyobb a baj, ha órákig a töltőn hagyjuk és mégsem töltődik fel teljesen.
4. Azonnal ki kell kapcsolni az okostelefont és minél gyorsabban szervizbe vinni, ha a levehető hátlapú telefon akkumulátora vagy – még rosszabb esetben – maga a hátlap domborodik.

Ekkor ugyanis feltételezhető, hogy fizikailag is sérült. A deformálódott vagy túlhevült akkumulátorok felrobbanva vagy kigyulladva súlyos, akár életveszélyes sérüléseket tudnak okozni.

Az okostelefonok okozta legtöbb baleset az akkumulátorok meghibásodása miatt következik be.

baon.hu

Kapcsolódó témák