Akkumulátor Blog

Így 1500-szor is feltöltheti a telefonját, még mindig rendben lesz az akkumulátora

2022.01.05

Új generációs, intelligens gyorstöltési technológiát mutatott be az Oppo. A vállalat kutatói elsősorban azt vizsgálják, hogy az új anyagok, a modern töltési architektúrák és a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok hogyan alkalmazhatók a töltési teljesítmény fokozásának és az akkumulátorok még biztonságosabb feltöltésének érdekében.

Az Oppo állítja, legújabb fejlesztései hatékonyan képesek növelni a töltés sebességét, miközben egy új biztonsági rendszer előzi meg az akkumulátor károsodását. A rendszer öt elemből tevődik össze: továbbfejlesztett biztosítékokból, gallium-nitrid (GaN) kapcsolókból, egy speciális kétcellás akkumulátorból, egy biztonsági chipből, valamint az akkumulátorokban alkalmazott kompozit áramszedőkből.

A Flash Charge rendszerben található alacsony impedanciájú biztosíték túlterhelés vagy egyéb hibajelenség esetén azonnal leválasztja az áramellátásról az akkumulátort, így fizikailag védi meg a károsodástól. A továbbfejlesztett biztosíték alacsonyabb belső ellenállással rendelkezik, ami még biztonságosabbá teszi a töltőrendszer használatát – olvasható a cég közleményében.

Az Oppo először használ okostelefonjain gallium-nitrid (GaN) kapcsolókat, melyek nemcsak kisebb területen képesek ugyanazt a funkciót betölteni, mint a hagyományos szilíciumkapcsolók (MOSFET), de működésük hozzájárul a hőtermelés csökkentéséhez, a töltés hatékonyságának és megbízhatóságának javításához is.

A kétcellás akkumulátorok lehetővé teszik az ingadozásmentes áramellátást, miközben csökkentik a feszültséget és a hőtermelést.

A mesterségesintelligencia-algoritmusokat használó akkumulátor okos chipje valós időben képes felismerni a feszültségkieséseket. Ha a feszültségcsökkenést az akkumulátor károsodása okozta, a telefon figyelmezteti a felhasználót és további megelőző biztonsági intézkedéseket kezdeményez.

Az Oppo új biztonsági akkumulátora kompozit áramszedővel rendelkezik, ami felváltja a tipikus, kizárólag alumíniumot tartalmazó megoldásokat. Az ötrétegű, „szendvics” szerkezetű áramszedő további védőanyaggal van bevonva, ami megvédi az akkumulátort a külső sérülések okozta rövidzárlatoktól. Az Oppo Lab teszteredményei szerint az új akkumulátor 100 százalékos sikerrel teljesít a szúrás- és ütésteszteken.
Intelligens töltés, extrém körülmények

A mesterséges intelligencia alkalmazása több területen is javulást eredményezhet az akkumulátor teljesítményében, egyrészt növelhető az akkumulátor élettartama, bizonyos esetekben pedig jobb töltési sebesség is elérhető – közölte a vállalat. A kínai cég mérnökei által fejlesztett új technológia a 65 W-os SuperVOOC gyorstöltés használata során akár 1500 töltési ciklus után is képes az aksi eredeti kapacitásának 80 százalékát fenntartani.

Az új technológia a 65 W-os SuperVOOC gyorstöltés esetében a töltési idő kb. 20 százalékkal történő csökkentését teszi lehetővé, így egy 4500 mAh-s akkumulátor már akár 30 percen belül feltölthetővé válik. A technológia ugyancsak képes a töltési teljesítmény szabályozására az akkumulátor hőmérsékletének függvényében. Ennek eredményeként a felhasználók hőhatással járó kellemetlenség nélkül használhatják telefonjukat töltés közben is – ígéri a cég.

A vállalat gyorstöltési technológiája rendkívül alacsony hőmérsékleten is optimális töltési teljesítményt biztosít: a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy -20 ℃ és 10 ℃ között az akkumulátor hőmérséklete kevesebb mint egy perc alatt elérheti az ideális tartományt, lehetővé téve az akkumulátor normál feltöltését.

hvg.hu


Kapcsolódó információk

2018.06.15

Olcsó akkumulátor jön Nissan Leafhez

Egyelőre a japánban érvényes ajánlatot ismerjük: a 650 ezer jenes, azaz 1,55 millió forintos új ár helyett a 24 kWh-s […]

további részletek
2021.11.05

Cementalapú, tölthető akkumulátort fejlesztettek svéd kutatók

Cementalapú, tölthető akkumulátort fejlesztettek svéd kutatók, ennek segítségével a jövőben húszemeletes betonépítmények tárolhatják az energiát. A svéd Chalmers Műszaki Egyetem […]

további részletek
2024.06.05

Ez az akkumulátor a belső égésű motorok legnagyobb híveit is megingathatja

A hatótávolsággal kapcsolatos aggodalom elleni háború folytatódik, mivel egyre több autógyártó mutat be új, ultragyors töltést támogató akkumulátorcsomagokat. Legutóbb a […]

további részletek
2015.10.05

Óriási teljesítményugrást ad az új Intel-processzor

A héten kezdődő berlini IFA számítástechnikai és szórakoztató elektronikai vásáron mutatja be az Intel legújabb, hatodik generációs, a személyi számítógépek […]

további részletek