Akkumulátor Blog

Itt a Golden Battery, az eddigi legfejlettebb LFP kémiás akkumulátor

2024.04.25

Házon belül fejlesztett, LFP (lítium-vas-foszfát) kémiás akkumulátorcsomagot mutatott be a kínai Geely autógyártó csoport leányvállalataként működő Zeekr prémium villanyautó-márka, amely a cég várakozásai szerint egy új szintre emelheti a vezetési élményt ügyfelei számára.

A cég Akkumulátor Napján elhangzott, hogy az úgynevezett Golden Battery (magyarul Arany Akkumulátor) a világ legelső tömegtermelésben gyártott, 800V-os rendszerű, LFP kémiás akkumulátora, amely ultragyors töltési képességgel rendelkezik. Ez 500 kW-os maximális töltési teljesítményt jelent, amellyel mindössze 15 perc alatt 10%-ról 80%-ra tölthető az aksi. A Zeekr 007 szedánban, mely elsőként kapja meg a technológiát, ez 500 kilométernyi hatótávolságnak felel meg.

Az Arany Akkumulátor legfontosabb jellemzői közé tartozik a 83,7%-os helykihasználás a pakkon belül, amely magasan veri a vetélytársak értékeit. Manapság a legtöbb LFP akkumulátor 60-66%-os helykihasználást tud, az NMC kémiában pedig a CATL Qilin megoldása tartja a rekordot 72%-kal. A Zeekr egy rendkívül kompaktra optimalizált szendvicsszerkezettel és ultravékony szeparátorokkal tudta felülmúlni a konkurenciát.

A Zeekr kiemelte továbbá, hogy akkumulátora elképesztően biztonságos, és ehhez egy videóit is készített arról, milyen teszteknek vetette alá termékét. Az aksit vízbe dobták 48 órára, 1000°C-os tűzben pirították, végigvonszolták köveken, átmentek rajta úthengerrel, leejtették a magasból, és még ezután is működőképesnek bizonyult.

Mindemellett az aksi továbbra is őrzi az LFP kémiára jellemző legnagyobb előnyt, ami az ára. A márka által használt NMC kémiás akkumulátorokhoz képest a Golden Battery gyártási költsége várhatóan 14,8%-kal lesz alacsonyabb.

A tömeggyártás már megkezdődött, az akkumulátorokat a Zeekr anyavállalatának, a Geely Holding Groupnak a tulajdonában lévő akkumulátorgyárban gyártják a kelet-kínai Csöcsiang tartományban. Elsőként a 007-es elektromos szedánba fogják beépíteni, de a vállalatcsoport más márkái, például a Volvo Cars, Polestar, Lotus, vagy a Smart is megkaphatják.

villanyautosok.hu


Kapcsolódó információk

2024.05.05

Apró, hajlékony és hatékony ez a bőr alá ültethető töltő-akkumulátor

Különleges, bőr alá ültethető vezeték nélküli töltővel/energiatároló megoldással álltak elő kínai tudósok, mellyel a jövőben biológiai úton lebomló gyógyszeradagoló rendszereket […]

további részletek
2024.05.15

Újra feltalálták a lítiumion-akkumulátort: nem gyullad ki és nagyobb kapacitású

Nagy energiasűrűsége és hosszú élettartama miatt a lítiumion-akkumulátor gyakran előfordul elektronikai eszközökben és persze elektromos autókban is, de mint minden […]

további részletek
2024.05.25

Az időhajlító kvantum-akkumulátorok jelenthetik a jövőt

Elsőre szinte felfoghatatlan, de az energiatárolás jövője a kvantum-akkumulátorokban rejlhet. Ezek az akkumulátorok olyan kvantumjelenségeket használnak fel, amelyek látszólag gúnyt […]

további részletek