A lítium-ion akkumulátorokban a lítium és a kobalt kiváltása a tudósok szerint környezet- és társadalomtudatosabb technológiát eredményezne. Ennek érdekében a University of Texas Austinban dolgozó kutatói olyan nátrium alapú akkumulátor-anyagot fejlesztettek ki, amely stabil, és ugyanolyan gyorsan képes feltöltődni, mint a hagyományos lítium-ion akkumulátor. A jelenlegi lítium-ionos akkumulátortechnológiáknál pedig nagyobb energiateljesítményre képes.

Az akkumulátorokban az ionok az áramtermelés során a negatív anód és a pozitív katód között haladnak. A nátrium-alapú akkumulátorokban az anódokon dendriteknek nevezett szálak alakulhatnak ki, amelyek elektromos zárlatokat okozhatnak, és növelhetik a tűz vagy robbanás esélyét. Ez az új nátrium-alapú technológia ellenáll a dendritek növekedésének, és ugyanolyan gyorsan töltődik, mint a lítium-ion akkumulátorok. A kutatócsoport az eredményeket az Advanced Materials című folyóiratban tette közzé.

Az anódanyagot úgy állítják elő, hogy egy vékony nátriumfémlemezt antimon-tellurid porra hengerelnek, majd a lemezt többször összehajtogatják, így a nátriumatomok egyenletes eloszlása ellenáll a dendritképződésnek és a korróziónak. Az eljárás stabilabbá teszi az akkumulátort, amelynek töltési sebessége hasonló a lítium-ion akkumulátorokéhoz, és potenciálisan nagyobb energiakapacitása van.

“Lényegében két problémát oldunk meg egyszerre. Általában minél gyorsabban töltünk, annál több dendrit nő. Ha tehát elnyomjuk a dendritek növekedését, gyorsabban tölthetünk és meríthetünk le, mert bármilyen hirtelen történik minden, biztonságban vagyunk” – mondta David Mitlin, a tanulmány társszerzője.

A helyhez kötött energiatároló rendszerek iránti kereslet nagy és egyre nő. Ez a technológia stabil, fenntartható és kevésbé költséges megoldást jelenthet. A kutatók szabadalmat kértek a technológiára – írja a Konowridge.
computerworld.hu