Akkumulátor Blog

Kigyulladó akkumulátorok: megvan a hiba!

2014.04.05

Újra repülhet az energiatakarékos Boeing – feltárták a gyártás során keletkező hibákat.
A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) szerint biztonságos a Boeing 787 Dreamlinerek új gyártási technológiája és a gép rendszerein végrehajtott módosítás, amelyet a korábbi akkumulátorproblémák miatt kellett elrendelni.

A hivatal szerdán honlapján közölte, hogy a 2013 januárjában alakult testület a megbízhatósági adatokat vizsgálva megállapította, hogy az első 16 hónapban a géptípus a többi Boeinghez hasonló rendelkezésre állást mutatott, ugyanakkor az akkumulátorhiba miatt átfogó vizsgálatot kellett elrendelni, amely a tervezési, gyártási és összeszerelési folyamatokat is érintette. A vizsgálatok a gyártási folyamatban találtak kisebb hibákat.

Emellett az FAA szakemberei a gép kritikus rendszereit is ellenőrizték, ezek előállítási és minőségbiztosítási folyamataiban találtak kisebb hibákat, ezek kijavítására négy ajánlást tett az FAA. Ezek mellett a bizottság úgy ítélte meg, hogy a gép átalakítása az elvárt biztonsági szintnek megfelelő.

A Boeing kompozit anyagokból épített, a korábbiaknál takarékosabb hajtóművekkel felszerelt 787-esének akkumulátoraival korábban több probléma is volt. A Japan Airlines Ubéból Tokióba tartó 2013. január 16-ai járatának meg kellett szakítani az útját, mert az egyik akkumulátor kigyulladt. Ugyanez a hiba történt a társaság egy másik, Bostonban parkoló 787-esével is.

Ezt követően a JAL és az All Nippon Airways is kivonta a szolgálatból a géptípust és vizsgálatot rendelt el, majd az FAA is megtiltotta a típus üzemeltetését a légitársaságoknak, és felszólította a Boeinget, hogy tervezze át a légi iparban addig nem használt lítium-ion akkumulátorokat. Az amerikai gyártó ennek eleget tett, az FAA április 27-ével ismét engedélyezte a Dreamlinerek repülését.

Legutóbb idén januárban, szinte pontosan egy évvel a JAL Ube-Tokió járatának műszaki hibája után volt probléma a Dreamliner akkumulátorával: a JAL járata Tokió – Narita repülőteréről Bangkokba indult volna, a repülést megelőző ellenőrzés során a szakemberek füstöt észleltek, és a figyelmeztető lámpák akkumulátorproblémát jeleztek. A további vizsgálatok kiderítették, hogy az energiaforrás egyik cellája szivárgott, az esetet a Boeing is megerősítette.

ma.hu


Kapcsolódó információk

2009.03.12

Új miniatűr üzemanyagcella a Sonytól

A Sony fejlesztői elkészítették az első olyan üzemanyagcellát, amely mérete és teljesítménye alapján már elég jó a mai mobiltelefonokhoz, így […]

további részletek
2012.06.26

A vékony telefon vagy jobb akkumulátor?

A HTC szerint a vásárlóknak fontosabb a dizájn, mint az akkumulátor.

további részletek
2015.02.05

Itt a “folyékony” akkumulátor

Mi van akkor, ha nem süt a nap, nem fúj a szél, mégis – környezetbarát – áramra van szükség? Az […]

további részletek
2013.04.25

Töltsd telefonodat a turmixgépről

Az elektromágneses mezők erejét kihasználó kütyüt készített egy német fejlesztő, amivel akár konyhai eszközökről is tölthető egy akkumulátor. Minden elektromos […]

további részletek