Akkumulátor Blog

Környezetbarát akkumulátor falevélből?

2016.07.05

Amerikai kutatóknak újabb ötletük van akkumulátorok létrehozására: falevelet sütöttek meg, majd nátriumot adagoltak hozzá.
A kísérletben egy elszenesedett tölgyfalevelet alkalmaztak, telepumpálták nátriummal, ez szolgáltatta a demonstrált akkumulátor anódját. A vizsgálatról az ACS Applied Materials Interfaces folyóiratban számoltak be.

Hungpien Li, a vizsgálat egyik szakembere szerint a levelek mindenhol megtalálhatóak, ezáltal könnyen alkalmazhatóak. Más kutatók már feltárták, hogy a dinnye- és banánhéj, valamint a tőzegmoha is felhasználható eme módon, a falevelek viszont kevesebb előkészítést igényelnek.

A kutatók már egy ideje igyekeznek nátriumra alapozott akkumulátorok létrehozásával. A legtöbb ma alkalmazott, többször tölthető akkumulátor lítiumot használ. A nátrium tovább tartja a töltést, viszont nem bír ki annyi lemerülést és újratöltést, mint a lítium. Az egyik kihívás olyan anódalapanyag fellelése, amely kompatibilis a nátriummal. Jelen esetben a szakemberek csupán annyit tettek, hogy a falevelet egy órán keresztül 1000 Celsius-fokon “sütötték”, ezáltal csak a szénstruktúra maradt fenn.

A tölgyfalevél alsó oldala pórusokkal tarkított, amelyeken keresztül felszívja a vizet. Az új dizájnban nátrium elektrolitokat nyelnek el. Felül, a levelet szívóssá tevő szénrétegek olyan nanostrukturált szénlapokká válnak, amelyek elnyelik a töltéssel rendelkező nátriumot.

Fej Sen, a kutatás másik szerzője szerint a levél természetes formája eleve megfelel az akkumulátor szükségleteinek: kicsi felszíni terület, sok kis szerkezet szoros csoportban, és a nátrium elektrolit használatához megfelelő méretű és formájú belső struktúrák.

A kutatók kifejtették, más természetes anyagokkal, úgymint farostokkal is kísérleteznek. Szavaik szerint a falevelet a természet eleve úgy alkotta meg, hogy energiát tároljon el későbbi felhasználásra, ezáltal ilyen módú alkalmazásával az energiatárolás környezetbaráttá tehető.

A következő lépésben szeretnék megvizsgálni a különféle típusú leveleket, hogy felleljék, melyiknek van a legjobb vastagsága, szerkezete és rugalmassága az elektromos energia eltárolásához.Watch movie online The Transporter Refueled (2015)

hirado.hu


Kapcsolódó információk

2010.10.31

Sószemnyi akkumulátort terveznek

A hosszútávú cél egy olyan akkumulátor, ami nem nagyobb egy sószemnél.

további részletek
2019.12.25

Miért nincs a hajlékony telefonokban hajlékony akku?

Lehet, hogy ezt a kérdést már nem sokáig teszik fel, a zürichi műszaki egyetemen ugyanis elkészült egy hajlítható, csavarható, nyújtható […]

további részletek
2018.06.15

Olcsó akkumulátor jön Nissan Leafhez

Egyelőre a japánban érvényes ajánlatot ismerjük: a 650 ezer jenes, azaz 1,55 millió forintos új ár helyett a 24 kWh-s […]

további részletek
2018.11.15

Drágább lesz az akkumulátorcsere az iPhone-okban

A végéhez ér az Apple kedvezményes ajánlata, drágább lesz az akkumulátorok cseréje. Az Apple tavaly tette közzé az iOS azon […]

további részletek