Mágneses univerzális akku-töltő

A Powermat és a Leggett nevű cégek olyan mágnes-alapú akkumulátor-töltő készülékeket mutattak be a CES-en, amelyeket nem kell csatlakoztatni, és mivel automatikusan felismerik a rájuk helyezett eszköz akkuját, gyakorlatilag bármilyet fel lehet velük tölteni.

A mágneses indukción alapuló töltők jelentősen megkönnyíthetik a mára jócskán megszaporodott akkus készülékek, mobiltelefonok, zenelejátszók, digitális fényképezőgépek és egyebek rendszeres feltöltését. A technológia feleslegessé teszi, hogy mindegyikhez külön-külön töltőt használjunk, amelyeket ráadásul igen könnyű elveszíteni vagy a vezeték megtörésével tönkretenni. Az eszközök csatlakozófelülete egy mágneses lap, amire elég ráhelyezni az éppen feltölteni kívánt akkut, és a beépített azonosító rendszer automatikusan megméri, hogy hány voltos töltésre van szükség. A Powermat RFID azonosítót használ a felismeréshez, míg a Leggett készüléke a bennük lévő tekercs által kibocsátott elektromágnesesség alapján ismeri fel az akkukat.

A forradalmi készülékekkel egy időben is lehet eltérő teljesítményű akkumulátorokat tölteni, de legalább ilyen hasznos felhasználási terület lehet a kisebb feszültséget igénylő háztartási eszközök áramellátása. Ez utóbbihoz egyébként több cég is egységes szabványt szeretne kidolgozni, elsőként egy 5 wattos vezeték nélküli megoldással.

Forrás: prim.hu

Kapcsolódó témák

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük