Akkumulátor Blog

Magyar cég fejleszt különleges akkumulátor-technológiát

2017.06.25

A hazai cég a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával a „Zöld ipari innováció” program keretében az ólom-savas akkumulátorok élettartamának meghosszabbításán dolgozik, melynek megvalósításával az új eljárás, a BMMR alkalmas lehet arra is, hogy a környezetvédelem fontosságát szem előtt tartó zöldipari innovációként jelenjen meg a piacon.

A Norvég Alap által is támogatott projekt célja egy olyan, szerver alapú, töltés- és üzemeltetés-felügyeleti mikromenenedzsment szabályozó rendszertechnológia és eljárásrend (BMMR) létrehozása, amely az akkumulátorok üzemeltetését a pillanatnyi állapotuk figyelembevételével, valamint számos lényeges környezeti tényezővel együtt optimalizálja, és minderről realtime adatszolgáltatást nyújt a felhasználónak.

A leginkább a szünetmentes tápegységekként, valamint a villamos meghajtású járművekben használt ólom-savas akkumulátorok várható üzemideje (ciklusideje) a legtöbb esetben a gyártók által megadott névleges üzemidőnél lényegesen rövidebb. Ennek jellemzően a nem megfelelő üzemeltetés, karbantartás és töltési eljárás az oka. Ezek az akkumulátorok azonban az általános várható üzemidőnél hosszabb ideig is képesek a megfelelő működésre – közelítve a gyártói névleges üzemidőt – amennyiben a töltési-merítési eljárás, a karbantartás és a környezeti tényezők az élettartam során optimálisak.

A BMMR technológia két fő területen képes akkumulátorok élettartamának meghosszabbítására.

Egyerészt a jelentős szünetmenetes kapacitással rendelkező vállalatoknál (távközlés, erőművek, bankok) és közintézményeknél (kórházak) a meglévő akkumulátorok és azok környezeti paramétereit monitorozva, valamint a szükséges beavatkozásokat automatizált módon elvégezve optimális működést biztosíthat.

Másrészt a villamos meghajtású járműveket (targoncák, villamos hajtású személy és teherszállító járművek) alkalmazó szervezetek, a BMMR technológia révén képesek a járműakkumulátoraik használati módját és töltöttségi állapotát realtime felügyelni, vagy épp az állapothoz optimálisan illeszthető töltési mechanizmust alkalmazni, ezzel akár 20 százalékkal is növelve az akkumulátorok élettartamát. A kulcselem mindkét területen a szerver és eszközoldali realtime diagnosztika, az automatizált vezérlő beavatkozás és regeneráció lehetősége.

Az ólom-savas akkumulátorok környezetterhelési potenciálja igen magas.
Az optimális használattal megnövelt élettartam csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét.

A fejlesztési projekt környezetvédelmi jelentősége ennélfogva az ólom-savas akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása révén kiemelkedő, emellett pedig a beszerzésük kapcsán keletkező költségek csökkentését is elősegítheti az azokat alkalmazó szervezetek számára.

orientpress.hu


Kapcsolódó információk

2022.10.05

Kifejlesztettek egy olyan akkumulátort, amely áttörést jelenthet

A napjainkban elterjedt lítium-ion akkumulátorok az átlagosnál hidegebb vagy melegebb időben kevésbé működnek jól. A probléma megoldására az University California […]

további részletek
2020.04.05

A lítium-kén akkumulátorok forradalmasíthatják az energiatárolást

A melbourne-i Monash Egyetemen olyan akkumulátorokat fejlesztettek ki, amelyek elektromosságtároló kapacitása ötszöröse a mai lítiuminonos elemeknék. A tesztek során a […]

további részletek
2022.01.25

Technikai áttörés: heti egy töltés elég lehet a mobiljának

A jelenlegi lítiumion-telep kapacitásának hatszorosát érték el. A Stanford Egyetem által vezetett nemzetközi kutatói együttműködés olyan akkumulátort fejlesztett ki, amely […]

további részletek
2016.12.25

Csökken az e-akkumulátorok súlya

Áttörést hozhatnak az elektromos autók terjedésében a legújabb akkumulátor technológiák. A mostani akkuk ugyanis túl nehezek, és ez szoros összefüggésben […]

további részletek