Akkumulátor Blog

Már készül az okosmobil, amit csak hetente kell tölteni

2014.07.15

A Microsoft kutatói két kicsi akkumulátorral tennék extra hosszú üzemidejűvé a telefonokat.
A Microsoft kutatórészlegének munkatársai szerint nemcsak a lassan fejlődő akkumulátortechnológia felelős azért, hogy napjaink okostelefonjait naponta, de legfeljebb kétnaponta fel kell tölteni. A kutatók úgy vélik, hogy a készülékek szoftvereiben és hardveres felépítésében alkalmazott megoldásokkal is jelentősen növelni lehet a készülékek üzemidejét, akár hétnaposra bővítve azt – számoltak be a kutatók egy San Franciscó-i konferencián az MIT Technology Review című műszaki szaklap híradása szerint.

Bár Ranveer Chandra, a Microsoft kutatója szerint az akkumulátorok adott méret mellett elérhető energiatároló kapacitása az elmúlt tizenöt évben megduplázódott, az eszközök teljesítménye – és így fogyasztása is – ennél nagyobb mértékben nőtt, ezért elégedetlenek sokan a készülékek rövid üzemidejével.
hirdetés

Chandra szerint a jelenlegi okostelefonok esetében a gyártók még nem alkalmaznak minden lehetséges megoldást az energiatakarékosabb működés érdekében. “Nem lehet csak ülni, és várni, amíg egy jobb akkumulátortechnológia megérkezik” – véli Chandra. A kutató szerint már az energiatakarékossági funkciók optimalizálásával is jelentősen lehet növelni az üzemidőt.

A microsoftos kutatók egyik ötlete, hogy az okostelefont nem egy nagy, hanem két kisebb méretű lítium-ion teleppel szerelik fel. Az egyik akkumulátort az olyan teljesítményigényes, így a telepet is jobban merítő feladatok – például játékok, videolejátszás – kiszolgálására optimalizálnák, a másik pedig a hardvert kevésbé igénybe vevő feladatokat szolgálja ki, például amikor a telefon készenléti módban van, és csak a bejövő hívásokat, üzeneteket várja.

Ranveer Chandra elmondása szerint a két különálló akkumulátor alkalmazásával már az első prototípusok üzemidejét 20-50 százalékkal tudták megnövelni – írja az MIT Technology Review. A szakértő szerint további problémát jelent, hogy az akkumulátorok nem tudják tökéletesen, veszteség nélkül átalakítani a bennük tárolt energiát elektromos árammá – ezért fordul elő, hogy nagy igénybevétel mellett például melegedni kezdenek. Az eltérő használati jellegre optimalizált telepekkel ezt a veszteséget is csökkenteni lehet.

Egy másik, még készülő megoldás a telefonon futó rendszer működését figyeli, és ha egy olyan futó appot detektál, amely túl sok energiát fogyaszt a háttérben futva, annak prioritását lekorlátozza, hogy megóvja a készüléket az idő előtti lemerüléstől.

A Microsoft akkumulátorokkal foglalkozó kutatóinak végső célja egy olyan okostelefon kifejlesztése, amelyet elég lesz hetente feltölteni átlagos használat mellett. A kutatók első fejlesztései már végleges termékekbe is bekerültek, például a Windows 8-at futtató mobil számítógépek energiatakarékos wifihasználatát is ezek biztosítják. Chandra és csapata pedig egy olyan, fejlesztőknek szánt segédprogramot készített, amely meg tudja becsülni, hogy egy adott app a működése során milyen mértékben meríti a telepet.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2014.04.15

Hamis Canon akkumulátorok a piacon!

A Canon Hungária Kft., mint a Canon termékek hivatalos magyarországi importőre, közleményt adott ki, melyben felhívja vásárlói figyelmét az egyre […]

további részletek
2018.09.25

A merülő akkumulátor rabigába hajt, szabadulj ki a merülő akksi fogságából

Az okostelefonok egyik Achilles-sarka a gyorsan merülő akkumulátor. Bárkit megkérdezünk, ez lenne az egyik, amit mindenképpen megjelölne, mint bosszantó tényezőt […]

további részletek
2015.06.05

Gigantikus külső akkumulátor a Huawei-től

Nem meglepő módon napjainkban lassan már minden okostelefon- és tabletgyártónak a kínálatában felfedezhető valamilyen külső akkumulátor vagy vésztöltő a különböző […]

további részletek
2012.11.10

Mobil szkenner beépített akkumulátorral, vezetékek nélkül

Az IRIScan Anywhere 3 névre keresztelt mobil szkenner segítségével kényelmesen, vezetékek és számítógép használata nélkül, szinte bárhol digitalizálhatjuk a papír […]

további részletek