Akkumulátor Blog

Megcsinálták az új akkumulátort: nem kell hozzá más, csak víz, beton és korom

2024.02.05

Betonból készítettek akkumulátort a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, találmányukkal ki lehetne váltani a ház energiaellátásának egy részét.

Újfajta megközelítéssel oldanák meg az energiatárolás problémáját az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei. A szakembereknek sikerült a betont szuperkondenzátorrá alakítaniuk, így azzal már elektromos áramot is el lehet raktározni. Az erről szóló publikáció a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban jelent meg.

A tanulmány szerint a kutatók egy 2021-es ötletet továbbgondolva jöttek rá, hogy egyetlen adalékanyag hozzáadásával elérhető, hogy a beton energiát tudjon tárolni. A recept szerencsére nem túl bonyolult: beton, víz és korom.

Az anyagok összekeverésével sikerült a szuperkondenzátor létrehozása, amelyhez 1 méter vastagságú elektródát kellett adni ahhoz, hogy képesek legyenek olyan egyszerű eszközöket ellátni energiával, mint például a ledes izzók.

A New Atlas megjegyzi: mivel az épületek többsége beton alapra épül, ezért egy egyszerű módosítás elég ahhoz, hogy akkumulátorrá változtassuk a házakat, ezzel pedig spóroljanak az áramszámlán a lakók. A számítások szerint nagyjából 45 köbméter beton már elegendő ahhoz, hogy 10 kWh energiát tároljunk benne. Hozzávetőlegesen: egy egyméteres tartófal-szakasz alapozásához nagyjából 0,24 köbméter betonra van szükség.

A technológia most már adott, így ha azt napelemekkel társítanák össze, az adott épület képes lenne jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátást megspórolni azzal, hogy kevesebb áramot használ el a hálózatról.

hvg.hu


Kapcsolódó információk

2020.03.25

Ígéretes akkumulátort állítottak elő az IBM-nél

Környezetbarát, olcsó és a jelenleg kedvelt Li-ion technológiánál több szempontból is jobb az új megoldás. Késő karácsonyi ajándékot ígér az […]

további részletek
2015.04.15

Cuki Animal Edition akkumulátor csomag

A Samsung bejelentette, hogy forgalomba hozza Animal Edition akkumulátor csomagjait, amelyek négy veszélyeztetett állatfajt illusztrálnak a „Charge the Life” kampány […]

további részletek
2013.07.05

Megvan az örök életű mobiltelefon akkumulátor

Egy amerikai egyetemi hallgató találmánya lehet a megoldás a mobiltelefonok hamar kimerülő akkumulátoraira. Az arizonai Phoenixben megrendezett Intel International Science […]

további részletek
2016.11.15

Gondoltad volna? Kiváló akkumulátor is lehet a sör!

A sörre a legtöbben eddig úgy tekintettek, mint egy kellemes frissítőre, amely a nagy melegben oltja a szomjunkat, egy-egy baráti […]

további részletek