Yi Cui a Stanford Egyetem kutatója dolgozta ki az eljárást amit a következőkben leírok, mindenesetre én érzek néminemű kétségességet a dologban. Nézzük először is, hogy mennyi lítium található a Föld óceánjaiban. Becslések szerint 180 milliárd tonnányi részecske úszkál a bolygó sós vízben, amiből bizony jó sok akksit lehetne legyártani.

Évente körülbelül 160 ezer tonna lítiumot használnak el akksik és más lítiumot tartalmazó termékek gyártáshoz, ami valóban elenyésző mennyiségű a fellelhető tömeg mellett. Jelenleg a világ lítium kitermeléséről csupán néhány ország gondoskodik, Ausztrália, Chile, Kína és Argentína. Alapesetben a lítiumot bányásszák, ám van olyan terület is, például Dél-Amerikában, ahol sós tavakból nyerik ki az értékes ásványi anyagot.

A lítium a jelenlegi kitermelési formák mellett elég szűkösen áll csak rendelkezésre, amely már a közeljövőben is problémákat okozhat, legfőképp az autóipar rekedne meg borzalmasan. Hiszen a folyamatosan szigorodó kibocsájtási-szabályozások mellett az elektromosodás visszavonhatatlanul gyökeret vert fejlesztések terén, egyre több az elektromos támogatással, vagy teljesen elektromos hajtással szerelt modell. Így tehát egyértelmű, hogy új megoldást kell találni az akkumulátor technológia terén.

alapjarat.hu

Kapcsolódó témák