Akkumulátor Blog

Olyan hatékony akkumulátort gyártottak, hogy megoldódhat az energetika legnagyobb problémája

2021.12.05

Az amerikai Massachusetts államban működő Form Energy technológiai startup cég szerint ez segíthet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben azáltal, hogy csökkenti a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek iránti igényt. A vas-levegő akkumulátor “a költséghatékony, többnapos energiatároló rendszerek új osztálya”, amely 100 órán át képes áramot a hálózatra táplálni, a lítium-ionhoz képest 1/10-ed áron, amely a megújuló energiát hasznosító technológia “szent grálja”.

A cég szerint a működés alapelve a visszafordítható rozsdásodás: kisülés közben az akkumulátor oxigént vesz fel a levegőből, és a vas rozsdává alakul. Majd a töltés közben az elektromos áram alkalmazása a rozsdát visszaalakítja vassá, az akkumulátor pedig oxigént bocsát ki – írja a Daily Mail a technológiai áttörésről.

Mivel megújuló forrásokból vesznek fel energiát, ás ezt az energiát akár 150 órán át tárolják, lassan visszatöltve a hálózatba, a zöldenergiaforrások így akkor is áramot szolgáltathatnak, amikor azok éppen nem tudnak termelni. A napelemek például éjszaka, a szélturbinák akkor, amikor nincs semmilyen légmozgás.

Minden egyes akkumulátor körülbelül akkora, mint egy mosógép. Ráadásul mindegyik modul vízalapú, nem gyúlékony elektrolittal van töltve, hasonlóan az AA-akkumulátorokban használt elektrolithoz. Ezek az akkumulátor-modulok moduláris megawattos teljesítményű blokkokba vannak csoportosítva, amelyek több ezer akkumulátor-modulból állnak egy a környezeti hatásoknak ellenálló burkolatban. Maguk a modulok pedig mosógép-méretű részegységekből állnak, így panelesen cserélhetők.

A rendszer méretétől függően több tíz-száz ilyen blokkot csatlakoztatnak a villamosenergia-hálózathoz. A legkisebb változatban egy darab egymegawattos rendszerhez körülbelül egy hektárnyi területre van szükség. A nagyobb konfigurációk elérhetik a 3 MW/hektár értéket is.

A cég szerint az akkumulátorok túl nehezek ahhoz, hogy elektromos autókban használják őket, és úgy tervezték őket, hogy megfeleljenek az állandó energiaellátás fenntartás kihívásának. Ha a fejlesztés a jelenlegi ütemben folytatódik, a Form Energy reményei szerint az első akkumulátorokat 2025-re már a hálózatra köthetik.

Ezzel megoldódik a megújuló energiaforrások egyik legnehezebben megoldható problémája, vagyis az, hogy hogyan lehet olcsón tárolni nagy mennyiségű villamos energiát, és hogyan lehet azt az elektromos hálózatba táplálni, amikor a napelemek esetében nem süt a nap, a turbinák esetében pedig nem fúj a szél. A nap- és szélerőművek a világ nagy részén a legalacsonyabb határköltségű villamosenergia-források, de nem biztosítanak állandó ellátást, mint a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek.

Az elektromos hálózatnak most azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy hogyan kezelje ezt a változékony ellátást anélkül, hogy az energiaellátás megbízhatósága vagy megfizethetősége csökkenne. A Form Energy azt állítja, hogy új akkumulátor-rendszere megoldást jelent erre az egyre inkább húsba vágó problémára.

A cég szerint a technológiájuk olcsóbb is lesz, mint a most használható lítium-ion akkumulátorok. Egy lítium-vas akkumulátorcella nikkelt, kobaltot, lítiumot és mangán ásványi anyagokat használ, amelyek akár 80 dollárba is kerülhetnek kilowattóránként a tároláshoz.

napi.hu


Kapcsolódó információk

2019.02.15

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Az RS-Computer a cipőgyártó Puma 1986-ban megjelent “okoslábbelijének” mai változata. A lépésszámot és az elégetett kalóriát is nyomon követi. Ma […]

további részletek
2012.11.15

Továbbra is akadnak gondok a Nissan Leaf akkumulátorával

A Nissan elektromos autója lassan minden nap bekerül valamivel. Most sajnos éppen megint nem egy pozitív hírrel. Néha rekorddal, néha […]

további részletek
2022.10.05

Kifejlesztettek egy olyan akkumulátort, amely áttörést jelenthet

A napjainkban elterjedt lítium-ion akkumulátorok az átlagosnál hidegebb vagy melegebb időben kevésbé működnek jól. A probléma megoldására az University California […]

további részletek
2016.05.25

A Nissan is háztartási akkuval támad

Már nem csak autóival indul harcba a Tesla ellen a Nissan az európai piacon, a japán cég egy saját otthoni […]

további részletek