Olyan szuper akkumulátort találtak fel, amin még maguk a tudósok is meglepődtek

Tölteni ugyan ezt is kell, de gyakorlatilag soha nem veszít a kapacitásából az az akkumulátor, amit a Kaliforniai Egyetem egyik kutatójának sikerült feltalálnia.

Az okostelefonok és laptopok akkumulátorával két probléma is van. Az egyik, hogy egy feltöltéssel viszonylag kevés ideig bírják. A másik viszont talán még nagyobb: néhány hónap használat után érezhetően gyengülnek: az újonnan két napon át kitartó telefon egy év múlva már jó, ha egy napig bírja, a laptopot pedig szinte óránként töltőre kell tenni. (Ez a folyamatos gyengülés néhány tanács megfogadásával lassítható, itt találja a tippeket.)

Az Amerikai Vegyésztársaság Energy Letters című folyóiratában megjelent tanulmány szerint Mya Le Thai most ez utóbbi problémára talált megoldást: egy olyan, nanoszálakon alapuló technológiát fejlesztett ki, ami egy egész életen át kitarthat. A Kaliforniai Egyetem kutatójának sikerült stabilizálni az emberi hajszálnál több ezerszer vékonyabb nanorácsstruktúrát, ami eddig is kiválóan alkalmazható lett volna az aksik megreformálására, de korábban néhány töltés-merülés ciklus után széthullott.

A tudós az arany nanoszálas struktúrát mangán-dioxiddal borította be, majd ezt az egész formációt egy plexiüveghez hasonló, nagyon vékony gélréteggel fedte be. Az egyetem kémiai tanszékének vezetője szerint az eredményen maga Le Thai is meglepődött: miközben egy átlagos akkumulátor legjobb esetben is 5-7 ezer töltési ciklust bír ki, a most kifejlesztett újfajta akkut több százezerszer töltötték fel és merítették le, de a kapacitása még mindig nem csökkent.

A kérdés persze ismét az, hogy mikor lehet kereskedelmi forgalomban kapható akkumulátor a technológiából. A választ egyelőre az egyetem sem tudta megmondani.

hvg.hu

Kapcsolódó témák