Akkumulátor Blog

Örökké élhet a szuperakkumulátor

2015.09.25

Az akkumulátorok belsejének szilárdítása lehet az örökké tartó telepek kulcsa. A Samsung mérnökei a terület élenjáró kutatóival együtt dolgoznak a megoldáson.

A Samsung és a Massachusetts-i Technológiai Intézet kutatói közösen dolgoztak ki egy olyan eljárást, amely szinte örökké tartó akkumulátorok gyártását teszi lehetővé. A telepek hosszú időtartamának kulcsa a belső halmazállapot cseréje folyékonyról szilárdra januvia dosage.

A mai lítium-ion akkumulátorok szerves folyadékot használnak közvetítő elemként, ez azonban a frissen publikált eredmények szerint nem a legoptimálisabb megoldás.

A kutatást vezető mérnökök szerint a szilárd közvetítőanyag forradalmasíthatja az ismert technológiát, és sokkal tartósabbá teheti a telepeket.

Nem csak hogy sokkal lassabban használódnak el, de a szilárd belsejű akkumulátorok biztonságosabbak is, hisz alig melegszenek, és nem gyúlékonyak.

Ráadásul egy feltöltéssel is tovább bírják, ugyanis 20-30 százalékkal több hely jut bennük a felvehető feszültségnek.

A kutatócsapat szerint ez a technológia olcsó, gyorsan át lehet állni rá, és minden területen használható, legyen szó táblagépekről, okostelefonokról, vagy akár autókról. Utóbbiak esetében tényleg sokat dobna az élettartamon egy évtizedekre szóló akksi.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2018.05.25

Elkészült az eszköz, amely helyreállítja a régi aksik kapacitását

A technológiai fejlődés egyik aktuális problémája az akkumulátorok kapacitásának limitációja. Nem lehet a végtelenségig növelni, és nincs végtelen mennyiségű alapanyag […]

további részletek
2017.08.05

Ennyire drága egy villanyautó-akkumulátor

A villanyautók ára alapján eddig is sejthettük, hogy az akkumulátor nem olcsó egy ilyen járműhöz, de most az is kiderült, […]

további részletek
2018.06.15

Olcsó akkumulátor jön Nissan Leafhez

Egyelőre a japánban érvényes ajánlatot ismerjük: a 650 ezer jenes, azaz 1,55 millió forintos új ár helyett a 24 kWh-s […]

további részletek
2020.06.25

A termálvizek szolgálhatnak „tiszta” lítiummal Európa számára

A lítium az elektromos autók akkumulátorainak alapvető összetevője. Az Európai Unió a klímavédelmi vállalásainak teljesítésében, illetve az európai városok levegőjének […]

további részletek