Percek alatt feltölthető az új akkumulátor

Dél-koreai tudósok egy csoportja kifejlesztett egy új anyagot, ami akkumulátorokban használva drasztikusan lerövidíti a töltési időt. Kit érdekel majd egy okostelefon üzemideje, ha percek alatt újratölthető lesz?

A koreai tudományos minisztérium közleménye szerint a tudósok elkészültek egy olyan fejlesztéssel, ami eltüntetheti végre az okostelefonok egyik rákfenéjét, a viszonylag rövid akkumulátoros üzemidőt. Ha a sokkal nagyobb akkukapacitás elérése nem működik, akkor legalább a feltöltés ne tartson sokáig.

Instant töltő

A fejlesztés persze nem kizárólag az okostelefonokat, hanem minden elektronikus eszközt érinthet, amik jelenleg lítium-ion telepeket használnak a működéshez. A szokványos akkumulátorok porlasztott nanorészecskéket használnak ahhoz, hogy egy sűrű, többrétegű struktúrát hozzanak létre az energia tárolására és leadására.

Az új elem ezzel szemben a szokásos nanorészecskék mellett grafitot is tartalmaz, amit a gyártás során elszenesítenek, így egy szintén nagyon sűrű, de nem réteges vezető hálózat alakul ki az elektródák között. Ennek eredményeképp az energiát tároló részecskék nem “csatárlánc” módjára adják át az elektromosságot, hanem egymástól függetlenül, párhuzamosan kezdik felvenni a töltéseket. A normál akkumulátoroknál kívülről befelé töltődnek a részecskék, többek közt ezért is lehet egy bizonyos százalékig gyorsan, majd csak lassabban tölteni őket.

A párhuzamosítással a töltési idő töredékére csökken. Az újfajta akkumulátort a mostaniaknál harmincszor vagy akár százhússzor gyorsabban lehet tölteni, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy telefon akkumulátora 1-2 perc alatt teljesen feltölthető. Cho Jae-phil, az Ulsan National Institute of Science and Technology professzora szerint a kutatás azért is különösen fontos, mert egyéb szempontokból is sikerült leküzdeni a lítium-ion akkumulátorok korlátait. A kutatás elsődleges célja, hogy az elektromos autók számára egy olyan másodlagos akkumulátort fejlesszenek ki, ami nagyon rövid idő alatt újratölthető, de természetesen a teljes mobilipar is profitálhat ebből a találmányból.

Cho Jae-phil professzor és a kutatást vezető négy további tudós már a hónap elején publikálta a kutatás eredményeit, mégpedig “Carbon-Coated Single Crystal LiMn2O4 Nanoparticle Clusters as Cathode Material for High-Energy and High-Power Lithium-Ion Batteries” címen az Angewandte Chemie nemzetközi számában.

Kereskedelmi forgalomba valószínűleg leghamarabb is csak évek múlva kerülhet és akkor is bizonyára igen magas áron, ami miatt elsőként valóban csak autókban képzelhető el az új akku. Amennyiben a gyártástechnológiának nincsenek különleges elemei, akkor viszont további néhány év múlva az olcsóbb eszközökben is megjelenhetnek majd a szupergyorsan tölthető akkumulátorok. Figyelembe véve, hogy a kutatás hol történt, vélhetően a Samsung az elsők közt csaphat le a notebookokban, okostelefonokban, tabletekben való alkalmazásra.

hwsw.h

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük